Cseresznyék egymás mellett, rózsaszínű háttéren

Ha így tárolod, tovább friss marad a cseresznye

Ne hagyjuk, hogy akár egy szem is kárba vesszen – ezzel a tárolással nem is fog.

Akár savanyú, akár édes, a cseresznye finom desszertekben, italokban és rágcsálnivalókban, ráadásul nagyszerű egészségügyi előnyei is vannak, többek között tele van antioxidánsokkal és melatoninnal.

Nem csoda, ha nem akarjuk, hogy idő előtt ki kelljen dobnunk. Az alábbiakban megmutatjuk a cseresznye legjobb tárolási módját, hogy friss maradjon, és hosszabb ideig élvezhessük minden előnyét.

A tárolás előtt is van már néhány dolog, amit megtehetünk, hogy a cseresznye tovább friss maradjon. Íme néhány hasznos tipp a cseresznye tárolásához:

  • Várjunk a cseresznye megmosásával: A cseresznye tárolásakor a nedvesség a legnagyobb ellenségük, ezért a legjobb, ha várunk a mosással, amíg közvetlenül azelőtt meg nem mossuk, hogy elfogyasztanánk. A felesleges víz miatt a cseresznye gyorsabban megromolhat.
  • Hagyjuk rajta a szárát: A szárak eltávolításával a cseresznye további nedvességnek van kitéve, ami potenciális romláshoz vezethet.
  • Távolítsuk el a rossz cseresznyéket: Ha egy cseresznye megromlik, az az egész tételt tönkreteheti. Válogassuk át a cseresznyéket, és dobjuk ki azokat, amelyek zúzódások, sérülések vagy penészesedés nyomai vannak rajtuk.

Tárolás

A cseresznye tárolásakor minél hidegebb környezetben tároljuk, annál jobb. Ezért a hűtőszekrény a legjobb hely a cseresznye tárolására. Bár a cseresznyét a pulton is hagyhatjuk, ezt csak akkor érdemes, ha néhány órán belül megesszük.

A cseresznye hűtőben való tárolásakor számos edényt használhatunk, többek között:

  • Tál: Ha tálban tároljuk a cseresznyét, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl szorosan összezsúfolva. A cseresznye frissességének megőrzéséhez megfelelő légáramlásra van szükség.
  • Tárolóedény: A cseresznyét tárolhatjuk egy edényben is, de ne tegyük rá a fedelet, mivel a cseresznye légmentesen lezárt edénybe zárása nedvességképződéshez vezethet. Ha ezt a módszert választjuk, érdemes a tartályt kibélelni papírtörlővel, hogy segítsen felszívni a felesleges nedvességet.
  • Egy lyukacsos műanyag zacskó: A lyukak biztosítják a megfelelő légáramlást, miközben az esetlegesen felgyülemlő nedvességet is elengedik.

A fenti módszerek bármelyikével a cseresznye két-három napig tárolható a hűtőben. Ha hosszú távú tárolási megoldást keresünk, lefagyaszthatjuk a cseresznyét:

  • Öblítsük le a cseresznyét, és alaposan töröljük szárazra. Távolítsuk el a szárakat, és magozzuk ki a cseresznyét (friss állapotban könnyebb eltávolítani a magokat). A cseresznyét feldarabolhatjuk, ha szeretnénk, de egészben is lefagyaszthatjuk.
  • Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és fagyasszuk le, amíg meg nem szilárdul, körülbelül 2 órán át. A cseresznye külön-külön történő gyorsfagyasztása biztosítja, hogy a cseresznye nem ragad össze a fagyasztóban, így nem kell egy tömb cseresznyét szétdarabolni, amikor készen áll a felhasználásra.
  • A fagyasztott cseresznyét tegyük át egy légmentesen záródó edénybe vagy újrafelhasználható szilikonzacskóba, és zárjuk le. Ha a cseresznye megfagyott, tegyük egy újrafelhasználható szilikonzacskóba vagy légmentesen záródó tartályba. Feltétlenül címkézzük fel és dátumozzuk a zacskót, hogy tudjuk, meddig használhatjuk fel a cseresznyét. A cseresznye akár egy évig is eltartható a fagyasztóban.