chicken dinner plate

Ennek az alapélelmiszerünknek 300%-kal nő hamarosan az ára

Hatalmas árrobbanás várható az egyik alapélelmiszerünknél: jelenlegi 1000 Ft-os kilónkénti árról várhatóan 3000-re ugrik a következő hónapokban. Érdemes betárazni belőle, hiszen évi 30 kilót fogyasztunk belőle átlagosan.


A takarmányárak ugrásszerű növekedése, illetve az elszállt energiaárak válsághelyzetbe juttatták a baromfitenyésztőket – számolt be róla a vince.hu. Nagy gond továbbá, hogy a hazai gabona el sem jut a gazdákig, így a gabonaexport korlátozása hiába fogta vissza némileg az árakat egy időre.

bread on white ceramic platePhoto by Sophia Louw on Unsplash

A takarmánykeverők nagy része elsősorban a fix és régebbi partnereket szolgálja ki, a frissen beeső rendeléseknél a szabad keverők egy része már nem is ad árajánlatot. Az állattartás költségei annyira gyorsan változnak, hogy a tulajdonosok nem tudnak elég gyorsan árat emelni ahhoz, hogy a veszteséget legalább valamelyest behozhassák.

Az tény azonban, hogy a napi vagy havi árazású energiaszerződéseknél a háború miatti hihetetlen, akár több tíz-, vagy épp majdnem százeurós, egyik napról a másikra jelentkező gázáringadozások miatt szinte lehetetlen akár csak prognózist is mondani arról, hogy mekkora áremelés kellene ahhoz, hogy ezt ellensúlyozni is lehessen legalább a működés fenntartása érdekében.

A Baromfi Termék Tanács információi szerint jelenleg sok tenyésztő fontolgatja, hogy végleg felhagy az állattartással a folyamatos létbizonytalanság miatt.

Azt is elmondták, hogy bár reménykedtek, hogy idén végre visszaáll a vágócsirke-termelés volumene, ám erre a háború kitörése miatt már semmi esély. A fogyasztók egyelőre a hatósági ár miatt ebből mit sem érzékelnek, azonban megjósolhatatlan, mi történik majd, ha ez megszűnik. Nemcsak az infláció, a csökkent húsmennyiség és az elszálló energiaárak tesznek majd meglehetősen magas sápot az árura, de az idei évben eddig tapasztalt aszály gabonahozamra gyakorolt hatása is további problémákat okozhatnak az állatok etetésében.

EGYES SZÁMÍTÁSOK SZERINT NEM KIZÁRT AZ ÉLELMISZER ÁRSTOP MÁJUSI KIVEZETÉSE UTÁN A 2-3 EZER FORINT KÖZÖTTI CSIRKEHÚSÁR SEM (JELENLEG 1000 FORINT KÖRÜL ALAKUL A CSIRKEMELL KILÓJA).

Mivel az egész csirke akár egy évig, a darabolt hús pedig 9 hónapig is eltartható a fagyasztóban, érdemes lesz betárazni belőle.