
Csökkentheti a depresszió kockázatát ez a nassolnivaló
A Clinical Nutrition című folyóiratban nemrég közzétett új kutatás szerint szerint napi egy adag (30 gramm) dió elfogyasztása 17%-kal alacsonyabb depressziós kockázattal jár, olvasható a Healthline cikkében.
A kutatók az orvosi és életmóddal kapcsolatos feljegyzések online adatbázisából, a UK Biobankból több mint 13 500 olyan britet vontak be egy összehasonlító elemzésbe, akiknek nem volt önbevallásuk szerint depressziójuk vagy nem szedtek antidepresszánst, és akik 2007 és 2020 között 37-73 évesek voltak. A vizsgálatban részt vevő személyek, akik naponta fogyasztottak egy adag diófélét, a nagyjából öt évvel későbbi nyomon követéskor kisebb valószínűséggel szenvedtek depresszióban.
Az eredményekből nem derül ki egyértelműen, hogy a diófélék miért járnak együtt ezzel a csökkent kockázattal. A kutatók és a szakértők azonban feltételezik, hogy a diófélékben található védő tápanyagok szerepet játszanak. Eredményeik arra is utalnak, hogy a depresszió kialakulásának valószínűsége is alacsonyabb az egészséges testsúlyú, egészséges életmódot folytató és általános egészségi állapotú brit felnőttek körében.
Harminc gramm dió körülbelül egy kis maréknyi diónak vagy 20 diófélének, 20 mandulának, 30 pisztáciának vagy 15 kesudiónak felel meg.
Az új kutatások feltárták, hogy táplálkozási szokásaink milyen mélyreható hatással vannak mentális egészségünkre, különösen a bél-agy kapcsolatra utalva, mondja Kelsey Costa regisztrált dietetikus.
„Ezek az eredmények hangsúlyozzák, hogy táplálkozási döntéseink mennyire képesek irányítani mentális egészségünket, kiemelve a táplálkozás kulcsfontosságú szerepét pszichológiai jóllétünkben”
– fogalmazott.
Fontos azonban kiemelni, hogy ez egy prospektív vizsgálat, amely egy bizonyos időszak alatt figyeli az eredményeket. Mint ilyen, az eredmények csak korrelációt (nem pedig ok-okozati összefüggést) tudnak megállapítani a tényező és az eredmény között, mutat rá Dr. Gabrielle Lyon, funkcionális orvoslással foglalkozó orvos.
Hozzáteszi, hogy a hangulatzavarok oka vagy etiológiája multifaktoriális, és ritkán redukálható egyetlen tényezőre. Szerinte például azok, akik több diófélét esznek, más, az egészséget elősegítő magatartásformákat is tanúsíthatnak, mint például a testmozgás és a jó alváshigiénia, ami szintén csökkenti a hangulatzavarok kockázatát.
A táplálkozás és a depresszió közötti kapcsolat
Bár a tanulmány nem tárja fel a diófélék fogyasztása és a depresszió alacsonyabb kockázata közötti összefüggés okait, a diófélék gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai hozzájárulhatnak a megfigyelt előnyökhöz, mondja Costa.
„A diófélékben található anyagok segíthetnek a szervezetünknek jobban kezelni a stresszt, javíthatják a bélrendszerünk egészségét, és elősegíthetik az agy egészségét. Ezért a diófélék fogyasztása hasznos étrendi stratégia lehet a depresszió megelőzésében és kezelésében.”
A dió például magas omega-3-tartalmáról ismert, és a depresszió tanulmányozásakor figyelemre méltóan érdekes.
Az agyműködés és az agy fejlődésének szerves részét képező omega-3-ak gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást fejtenek ki, ami potenciálisan enyhítheti a depresszió kockázatát, magyarázza Costa.
„Azáltal, hogy befolyásolja a hangulatot szabályozó neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin termelődését és teljesítményét, az omega-3-ban gazdag dió rendszeres fogyasztása segíthet a hangulat javulásában és csökkentheti a depressziós tüneteket.”
Egy 2023-as megfigyelési kutatás szerint az omega-3 pótlása a depresszió tüneteinek jelentős javulásával járt együtt enyhe vagy közepes depresszióban szenvedő embereknél.
A dió mellett a kesudió is nagy figyelmet kapott a depressziós tünetek enyhítésére, magas triptofán-tartalmának köszönhetően. A triptofán a szerotonin előanyagaként szolgáló aminosav, ami javíthatja a hangulatot és potenciálisan csökkentheti a depresszió arányát, valamint szerepet játszhat az alvás szabályozásában.
Tanulmányok szerint a triptofán antidepresszáns-szerű hatása a neuroinflammációra, a krónikus stresszre és a bélmikrobióta diszregulációjára gyakorolt pozitív hatásából eredhet. Lyon hozzáteszi, hogy a triptofánon kívül más aminosavak is hatással lehetnek a hangulatra, ezek közé tartozik a szerin, a glutamin és az arginin.
További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy a tudósok teljes mértékben megértsék a szokásos étrendi triptofánbevitel és a depresszió közötti kapcsolatot.
Mandula és fenolsavak
A mandula gazdag fenolsavakban, amelyek szintén ígéretes eredményeket mutattak a közelmúltban végzett vizsgálatokban a depresszióhoz hasonló viselkedésformák csökkentésében. Az ilyen vegyületeket tartalmazó egyéb diófélék közé tartozik a dió és a pisztácia.
„Ezek a vegyületek a szervezet különböző rendszereit és funkcióit befolyásolhatják, beleértve a stresszreakciók kiegyensúlyozását, az idegsejtek kialakulásának segítését és a bélrendszer egészségének pozitív befolyásolását - mindezek a mentális egészség szempontjából kulcsfontosságú tényezők”
– mondja Costa.
Lyon szerint a diófélékben található következő tápanyagok is szerepet játszhatnak a mentális és fizikai egészség javításában:
- E-vitamin: antioxidáns, amely segíthet megvédeni az agysejteket az oxidatív stressztől
- Magnézium: egy ásványi anyag, amely szerepet játszik a neurotranszmitterek működésében és segít szabályozni a hangulatot
- Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok: egészséges zsírforrások, amelyek létfontosságúak az agysejtek szerkezeti integritásának fenntartásához és a neuronok közötti kommunikáció támogatásához
- Élelmi rostok: támogatják az egészséges bélmikrobiomot.
Mind az oxidatív stressz, mind a magnéziumhiány szerepet játszik a hangulatzavarok, köztük a depresszió kialakulásában. Ráadásul amellett, hogy magas a rosttartalmuk, a dióféléknek alacsony a glikémiás indexük, így nem okoznak gyors vércukorszint-emelkedést.
„A stabil vércukorszint jobb hangulatszabályozással és a depressziós tünetek alacsonyabb kockázatával jár együtt”
– magyarázza Lyon.
Costa azonban kiemeli, hogy ezek a táplálkozási elméletek még mindig csak spekulációk, ami azt mutatja, hogy jelenlegi ismereteink arról, hogy a diófélék pontosan hogyan segíthetnek csökkenteni a depresszió kockázatát, még korai stádiumban vannak.
Nyitókép: Shutterstock
Így távolítsd el a vízálló szempillaspirált anélkül, hogy a…