A koleszterinmolekula kristályszerkezet-modellje

Csökkenti a koleszterinszintet napi egy adag ebből a gyümölcsből

Egy új tanulmány szerint napi egy avokádó elfogyasztása hat hónapon keresztül nem befolyásolja a hasi zsírt, a májzsírt vagy a derékbőséget túlsúlyos vagy elhízott embereknél, azonban az egészségtelen koleszterinszint enyhe csökkenéséhez vezetett.


A randomizált vizsgálat során a csapat – köztük a Penn State kutatói is – azt is megállapították, hogy az avokádót fogyasztó résztvevők jobb minőségű étrendjük volt a vizsgálati időszakban.

Míg a korábbi kisebb tanulmányok összefüggést találtak az avokádó evés és az alacsonyabb testtömeg, BMI és derékbőség között, ez volt az eddigi legnagyobb, legkiterjedtebb tanulmány e gyümölcs egészségre gyakorolt hatásairól, beleértve a résztvevők nagy számát és a vizsgálati időszak hosszát, számol be róla a Medical Xpress.

„Bár az avokádó nem befolyásolta a hasi zsírt vagy a súlygyarapodást, a tanulmány továbbra is bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az avokádó jótékony kiegészítője lehet a jól kiegyensúlyozott étrendnek. Ebbe a tanulmányba napi egy avokádó bevonása nem okozott súlygyarapodást, és az LDL-koleszterin enyhe csökkenését is okozta, amelyek mind fontos eredmények a jobb egészség szempontjából.”

– mondta Penny Kris-Etherton, a Penn State-i Evan Pugh Egyetem táplálkozástudományi professzora.

Kristina Petersen, a Texasi Műszaki Egyetem táplálkozástudományi adjunktusa szerint a tanulmány azt is megállapította, hogy a napi avokádófogyasztás nyolc ponttal javította a résztvevők étrendjének általános minőségét egy 100 pontos skálán.

„Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek betartása általában gyenge az Egyesült Államokban, és eredményeink arra utalnak, hogy napi egy avokádó elfogyasztása jelentősen javíthatja az étrend minőségét. Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy a minőségibb diéta számos betegség, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár”

– fogalmazott.

A közelmúltban a Journal of the American Heart Association folyóiratban megjelent kutatást a Loma Linda Egyetemmel, a Tufts Egyetemmel és a UCLA-val közösen végezték, a Wake Forest Egyetem koordináló támogatásával.

A tanulmányhoz a kutatók hat hónapig tartó kísérletet végeztek, amelyben több mint 1000 túlsúlyos vagy elhízott résztvevő vett részt, akiknek a fele azt az utasítást kapta, hogy minden nap egyen egy avokádót, míg a másik felük folytatta a szokásos étrendjét, és korlátozniuk kellett avokádófogyasztásukat havi kettőnél kevesebbre. A hasüregben és a többi szerv körüli zsírt MRI-vel pontosan mérték a vizsgálat előtt és végén.

„Míg napi egy avokádó nem eredményezett klinikailag jelentős javulást a hasi zsír és más kardiometabolikus kockázati tényezők tekintetében, napi egy avokádó elfogyasztása nem eredményezett testsúlynövekedést. Ez pozitív, mert az avokádóból származó extra kalóriák fogyasztása nem befolyásolja a testsúlyt vagy a hasi zsírt, és kissé csökkenti az össz- és az LDL-koleszterint.”

– mondta el Joan Sabaté, a Loma Linda Egyetem Közegészségügyi Karának professzora.

Azt is megállapították, hogy a napi avokádó összkoleszterinszintje 2,9 mg/dl-rel, az LDL-koleszterinszint pedig 2,5 mg/dl-rel csökkent.

A kutatók elmondták, hogy a jövőben folytatni fogják a tanulmányból származó adatok elemzését. Például a résztvevők nem kaptak utasítást arra vonatkozóan, hogyan fogyasszák el az avokádót minden nap, és a jövőbeli kutatások azt vizsgálhatják, hogy a résztvevők hogyan építették be az avokádót az étrendjükbe, és hogy megfigyelhetők-e eltérések az eredményekben attól függően, hogy a résztvevők hogyan ették az a gyümölcsöt.

Nyitókép: Wikipedia