Csokoládé mousse talpas pohárban

Krémes és lágy: Csoki mousse recept

Az alábbi csokoládé mousse recept elkészítése nem túl bonyolult, a végeredmény pedig magáért beszél.



Hozzávalók

  • 455 g félédes (60-65 %-os) csokoládé, apróra vágva
  • 4,8 dl tejszín
  • 7 nagy tojássárgája, szobahőmérsékletű
  • 3 evőkanál plusz 105 g cukor
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 5 nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
  • ¾ teáskanál durva szemcséjű vagy ½ teáskanál Morton kóser só
  • Tejszínhab, koktélcseresznye és extra szűz olívaolaj (a tálaláshoz)
  • Tengeri sópehely

Elkészítés

1. lépés: Melegítsük fel az apróra vágott csokoládét és a tejszínt egy közepes méretű hőálló tálban, amelyet egy serpenyőben forró víz fölé állítunk (a tál nem érjen a vízhez), időnként hőálló gumispatulával kevergetve, amíg a csokoládé megolvad és a keverék sima lesz. Vegyük le a tálat a tűzről.

2. lépés: Verjünk fel egy nagy tálban 7 nagy, szobahőmérsékletű tojássárgáját és 3 evőkanál (38 g) cukrot, hogy utóbbi feloldódjon, kb. 2 percig. Adjunk hozzá egy kis mennyiségű csokoládékeveréket, folyamatosan keverve, amíg össze nem keveredik (ez felmelegíti a tojásokat, anélkül, hogy rántanánk őket). Adjuk hozzá a maradék csokoládékeveréket, folyamatosan kevergetve, amíg összeáll, majd keverjük bele a vaníliát. Hagyjuk kihűlni.

3. lépés: 5 nagy, szobahőmérsékletű tojásfehérjét és ¾ teáskanál durva szemcséjú sót vagy ½ teáskanál kóser sót verjünk habverővel felszerelt keverőgép táljában közepes sebességen habosra. Járó motor mellett fokozatosan szórjuk bele a maradék (67 g) cukrot, és addig verjük, amíg lágy csúcsok alakulnak ki.

4. lépés: Óvatosan forgassuk a tojásfehérje-keverék felét a kihűlt csokoládékeverékhez, amíg nagyrészt össze nem áll, majd forgassuk bele a maradék tojásfehérje-keveréket. Kaparjuk a csokoládéhabot egy nagy tálba; fedjük le műanyag fóliával (ne érjen a hab felszínéhez). Legalább 5 órán át hűtsük, hogy megszilárduljon.

5. lépés: Tálaljuk a csokoládéhabot tejszínhabbal, koktélcseresznyével, extra szűz olívaolajjal és tengeri sópehellyel kis tálkákban.

A mousse 2 nappal korábban is elkészíthető. Hűtve tároljuk.

(Bon Appétit)

Nyitókép: Unsplash