A szív egészségét támogató élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek

Cukorbetegség kockázatának vagy kitéve? Ezt hagyd el az étrendedből

Míg az alacsony szénhidráttartalmú étrendeket gyakran ajánlják a cukorbetegséggel kezelt személyeknek, viszonylag kis bizonyítéka van annak, hogy a kevesebb szénhidrát fogyasztása hatással lehet a cukorbetegek vagy a prediabéteszben szenvedők vércukorszintjére, akiket nem kezelnek gyógyszerekkel.

A Tulane Egyetem új kutatása szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend segíthet csökkenteni a vércukorszintjét a nem kezelt cukorbetegeknek és a cukorbetegség kockázatának kitetteknek, derül ki a Medical Xpress cikkéből.

A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány két csoportot hasonlított össze, melyek közül az egyiket alacsony szénhidráttartalmú étrend fogyasztására osztották be, míg a másik folytatta a szokásos étrendjét. Hat hónap elteltével az alacsony szénhidráttartalmú diétát folytató csoportban nagyobb mértékben csökkent a vércukorszintet jelző hemoglobin A1c mutató, mint a szokásos étrendet folytató csoportban. Az alacsony szénhidráttartalmú diétát folytató csoport is fogyott, valamint alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszintjük.

„A legfontosabb üzenet az, hogy ha betartják, az alacsony szénhidráttartalmú étrend hasznos megközelítés lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, bár további kutatásokra van szükség”

– mondta Kirsten Dorans, a tanulmány vezető szerzője és a Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine adjunktusa.

Körülbelül 37 millió amerikai küzd cukorbetegséggel, egy olyan állapottal, melynél a test nem tudja megfelelően használni az inzulint és nem képes szabályozni a vércukorszintjét. A 2-es típusú diabétesz az esetek több mint 90%-át teszi ki az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint.

A 2-es típusú diabétesz komoly hatással lehet az életminőségre olyan tüneteivel, mint a homályos látás, a zsibbadt kezek és lábak, valamint az általános fáradtság, emellett más súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, mint a szívbetegség, a látásvesztés és a vesebetegség.

A tanulmány eredményei különösen fontosak azon a prediabétesszel küzdők számára, akiknél az A1c szintje magasabb a normálértéknél, de nem éri el a cukorbetegségnek minősülő szintet. Körülbelül 96 millió amerikai szenved prediabéteszben és több mint 80%-uk nem tud erről a CDC szerint. A prediabéteszben szenvedőknél fokozottan fennáll a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham vagy a sztrók kockázata, és általában nem szednek a vércukorszint csökkentésére szolgáló gyógyszereket, így az egészséges táplálkozás még fontosabbá válik.

A vizsgálatban olyan személyek vettek részt, akiknek a vércukorszintje a prediabéteszes és a diabéteszes szint között mozgott, és akik nem szedtek erre gyógyszert. Az alacsony szénhidráttartalmú csoportban az A1c szint 0,23%-kal nagyobb mértékben csökkent, mint a szokásos diétás csoportban, ezt a mennyiséget a Dorans szerénynek, de klinikailag relevánsnak nevezte.

Fontos, hogy az alacsony szénhidráttartalmú csoport tagjai által elfogyasztott kalóriák mintegy felét zsírok tették ki, de ezek többnyire egészséges egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok voltak, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint az olívaolaj és a diófélék.

Dorans elmondta, hogy a tanulmány nem támasztotta alá azt, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend megelőzi a cukorbetegséget. Azonban kinyitotta az ajtót a jövőbeni kutatások felé, hogya lehet csökkenteni a prediabéteszben és a gyógyszeresen nem kezelt cukorbetegségben szenvedők egészségügyi kockázatait.

„Már tudjuk, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend egyfajta táplálkozási megközelítés, melyet a 2-es típusú diabéteszben szenvedők között alkalmaznak, de nincs igazán bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez az étrend milyen hatással van a vércukorszintre a prediabéteszben szenvedőknél. A jövőbeni munka során meg lehetne vizsgálni, hogy ez az étrendi megközelítés alternatív megközelítést jelenthet-e a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére”

– fogalmazott Dorans.

Nyitókép: Shutterstock