Sószóróból kiszórt só fekete háttéren

A só is szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegségben

A 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésben általában a cukor jut sokak eszébe a káros élelmiszerek közül, bár a bizonyítékok erre vonatkozóan még mindig nem egyértelműek. Egy új amerikai tanulmány azonban a sófogyasztást emelte ki kint a betegséggel kapcsolatban.

A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói által végzett, a UK Biobank tanulmányból származó, mintegy 400 000 felnőttre vonatkozó adatokat felhasználó tanulmány közel tizenkét éven keresztül követte a résztvevőket, mely idő alatt mintegy 13 000-en kísérleti személynél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

A tanulmány vezető kutatója egy sajtóközleményben elmondta, hogy a sófogyasztás csökkentése segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, azonban nem ilyen egyszerű a képlet.

A megfigyeléses vizsgálatok nem tudják bizonyítani, hogy valami okoz egy másik dolgot, csak azt, hogy azok összefüggésben vannak.Az említett tanulmány így csak összefüggést sugallhat a sófogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között.

A sófogyasztás értékeléséhez használt adatok azon az eldöntendő kérdésen alapultak, hogy a résztvevők sózzák-e az elfogyasztott ételeket (a főzés során hozzáadott sót kizárták). A válaszlehetőségek között szerepelt a soha/ritkán, a néha, az általában és a mindig. A válaszokból így azt nem lehet megbecsülni, hogy mennyi só járhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával.

Az Egyesült Királyságban a normál sófogyasztás körülbelül 8 g, vagyis napi két teáskanál, melynek körülbelül a háromnegyede feldolgozott élelmiszerekből származik. A maradék nagy részét a főzés során adják hozzá, és csak nagyon keveset az étel sózásához végül.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) irányelve szerint az emberek napi sóbevitelét körülbelül 6 grammra kellene korlátozni.

A tanulmány által közölt adatokból nem lehetett arra következtetni, hogy a napi 2 g asztalnál hozzáadott só fogyasztása jobban növeli-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mint 1 g.

A kutatók emellett azt is vizsgálták, hogy a résztvevők mennyi sót veszítettek a vizeletükkel 24 óra alatt, mivel ez a legpontosabb módja a nátrium- vagy sóbevitel mérésének.

Megközelítésük is azt sugallta, hogy a vizeletben lévő magasabb nátriumszint összefügg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával. Az azonban egyáltalán nem volt fontos szempont, hogy a kísérleti személyek mit ettek, így nem egyértelmű, hogy a só közvetlenül is szerepet játszhat-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának növelésében.

Némi bizonyíték arra utalt, hogy a vizeletben lévő nátriummal mért növekvő sóbevitel összefügghet a kortizol nevű stresszhormon megnövekedett szintjével, ami kapcsolatban állhat a vérnyomás emelkedésével és az inzulin hormon hatékonyságának csökkenésével.

A normális esetben a vércukorszintet szabályozó inzulin kulcsfontosságú szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, de ennek bizonyítékait csak patkányokon végzett kísérletben mutatták ki.

A kutatók mindent egybevetve azt gondolják, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek érdemes kevesebb sót fogyasztaniuk, mivel gyakran magas a vérnyomásuk is, ezen pedig segíthet a bevitt sómennyiség csökkentése.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock