Rekordfogyást eredményezett egy új, cukorbetegség elleni gyógyszer

Rekordfogyást eredményezett egy új, cukorbetegség elleni gyógyszer

A kutatók most arra várnak, hogy fogyókúrás kezelésként is engedélyezzék.

A The New England Journal of Medicine folyóiratban jelentek meg annak a kísérletnek az eredményei, melyben egy újonnan jóváhagyott cukorbetegség elleni gyógyszer elhízott és túlsúlyos emberek testtömegére gyakorolt hatását vizsgálták.

Mint kiderült, a szer jelentős és tartós testtömeg-csökkenést eredményezett. – írja a Science Alert.

Az Eli Lilly and Company (Lilly) amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett és Mounjaro név alatt árusított tirzepatid egy bőr alá adható injekció, amit már május 13-án jóváhagyott az FDA a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. A gyógyszer az inkretinek hatását veti be: a hormonok csökkentik a vércukorszintet étkezés után, és szabályozzák az emésztéssel kapcsolatos anyagcsere-folyamatokat, de a fogyást is elősegíti.

"A tirzepatid és hasonló szerek folyamatos fejlesztése előrevetítheti az elhízás kezelésének változását"

− mondta Healionak Scott Kahan, a washingtoni Nemzeti Súly- és Wellnessközpont igazgatója.

A tirzepatid hatásait vizsgáló SURMOUNT-1 klinikai vizsgálatban a kutatók 2539 túlsúlyos vagy elhízott, de 2-es típusú cukorbetegséggel nem küzdő résztvevőt vontak be. A résztvevők tirzepatidot vagy placebót kaptak 72 héten keresztül, valamint csökkentett kalóriatartalmú étrendet követtek és növelték a fizikai aktivitásukat.

A 15 mg tizerpatidot kapó résztvevők valamivel több mint 36 százaléka ért el 25 százalékos súlycsökkenést, a placebóval kezelt csoport testtömegének mindössze 2,4 százalékát veszítette el.

Összehasonlításképp: a bariátriai műtét körülbelül 25-30 százalékos súlycsökkenést eredményez 1-2 év alatt, a szemaglutiddal végzett súlycsökkentési kísérletek pedig nagyjából 17 százalékos súlycsökkenést jelentettek.

A tirzepatid ettől függetlenül nem kompatibilis mindenkivel. Egyes résztvevők mellékhatásai között szerepelt a hányinger, a hasmenés és a székrekedés is azonban csak kis százalékuk hagyta el a vizsgálatot a mellékhatások miatt.

A kutatók most reménykednek, hogy az eredmények meggyőzik az FDA-t, és a fogyókúrás betegek számára is jóváhagyják a gyógyszert.