Egy sötét ital napi fogyasztása felére csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy sötét ital napi fogyasztása felére csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Van egy sötét ital, melynek napi szintű fogyasztása segít szabályozni a vércukorszintet, és felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát.


Azok a felnőttek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, nagyobb valószínűséggel tartják szinten a vércukorszintjüket, és csökken náluk a 2-es típusú cukorbetegség kockázata – derült ki egy új tanulmányból.

Egy tanulmány szerint különösen a sötét tea mindennapos fogyasztása felére csökkenti a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. De melyek ezek a teák pontosan?

A sötét tea, például a Pu-erh a fermentált teák kategóriájába tartozik, így nem tévesztendő össze a hagyományos fekete teával, bár az is hatásos lehet.

Azoknál a felnőtteknél, akik naponta fogyasztottak sötét teát, 53 százalékkal kisebb volt a prediabétesz kockázata és 47 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak teát.

„Az elmúlt években számos tanulmány számolt be a tea jelentős egészségügyi előnyeiről, többek között a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséről, de az előnyök hátterében álló mechanizmusok nem voltak egyértelműek. Eredményeink arra utalnak, hogy a szokásos teafogyasztás védőhatást gyakorol a vércukorszint-szabályozásra a vizelettel történő fokozott glükózkiválasztáson, a jobb inzulinrezisztencián és ezáltal a vércukorszint jobb szabályozásán keresztül. Ezek az előnyök a naponta sötét teát fogyasztók körében voltak a legjelentősebbek”

– mondta Dr. Tongzhi Wu, a tanulmány társszerzője.

A sötét teák előnyei:

A sötét teák egészségügyi előnyei az előállításához használt fermentációs módszerrel hozhatók összefüggésbe. A tealevelek ugyanis egy úgynevezett mikrobiális fermentációs folyamaton mennek keresztül, hogy minőségük és ízük hosszabb ideig megmaradjon.

A mikrobiális fermentáció pedig növeli a bioaktív vegyületek, például a szabad aminosavak, poliszacharidok, alkaloidok és polifenolok mennyiségét. Ezek a vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, növelik a jó baktériumok szintjét a bélben, és fokozzák az inzulin termeléséért felelős béta-sejtek működését a hasnyálmirigyben.

Alacsonyabb cukorbetegség kockázata

A vizsgálatban a résztvevőket megkérdezték, hogy milyen típusú teát fogyasztanak (sötét, fekete, zöld vagy egyéb) és azt is, hogy milyen gyakran (minden nap, gyakran, néha vagy soha). A kutatócsoport pedig a tea típusa, a gyakoriság és a vizeletminták glükózszintje, az inzulinvizsgálatok és a glikémiás státusz közötti kapcsolatot vizsgálta.

A cukorbetegek szervezete képes a vizeletből visszaszívni a glükózt, ami megnövekedett vércukorszintet eredményez. Az elemzés azonban kimutatta, hogy a mindennapos teázás növelte a vizeletben a glükóz eltávolítását a szervezetből és javította az inzulinérzékenységet, 15 százalékkal csökkentette a prediabétesz és 28 százalékkal a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A sötét teákat fogyasztóknál még nagyobb volt a jótékony egészségügyi hatás

Dr. Wu azt mondta:

„Ez a hatás bizonyos mértékig utánozza a nátrium-glükóz ko-transzporter-2 (SGLT2) gátlók hatását, amely egy új, cukorbetegség elleni gyógyszercsoport, amely nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében hatékony, hanem a szívre és a vesékre is jelentős védőhatással bír.”

Zilin Sun professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

„Eredményeink arra utalnak, hogy a sötét tea mindennapos fogyasztása a jobb vércukorszint-szabályozás révén csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és progresszióját. Ha megnézzük az összes különböző biomarkert, amelyek a sötét tea szokásos fogyasztásával kapcsolatosak, akkor ez egy olyan egyszerű lépés lehet, amelyet az emberek könnyen megtehetnek étrendjük és egészségük javítása érdekében.”

Nyitókép: Nathan Dumlao on Unsplash