édes sütemények tálkákban

Ez történik a testeddel, ha lecsökkented a cukorbevitelt

Bár szívesen zárnánk minden estét egy szelet ragacsos karamellás-mézeskalácsos tortával vagy csokoládémázas eszpresszó sajttortával, mind tisztában vagyunk a túlzott cukorfogyasztás káros hatásaival. De mi is történik bennünk pontosan a cukor hatására? Ennek jártunk most utána.


De az édes élvezeteknek néha nehéz ellenállni, ezért megkerestük Dr. Nicole Avena idegtudóst, az ételfüggőség szakértőjét, hogy megtudjuk, mi történik az agyunkkal, ha kevesebb cukrot eszünk− hátha így kétszer is meggondoljuk majd azt a dupla csokis chipses crème frappuccinót.

​Mi történik az agyaddal, ha csökkented a cukrot?

Avena elismeri, hogy bár nehéz ellenállni az édes finomságoknak, különösen azért, mert azonnali kielégülést nyújtanak, „a hozzáadott cukor csökkentése figyelemre méltó agyi változásokhoz vezethet". Nézzük, mi történik a testedben, ha visszaveszel a cukorból!

Dopamin szabályozás: ismered azt az örömteli rohamot, amit akkor érzel, amikor valami édeset eszel? Ezt a dopamin okozza, amely a jutalmazással és az élvezetekkel kapcsolatos.

A cukor aktiválja az agy jutalmazási rendszerét, ezért okoz a cukor olyan nagy függőséget.

A túlzott cukorfogyasztás a dopamin felszabadulásának diszregulációjához vezethet, de a cukor csökkentésével segítesz az agyadnak újrakalibrálni a jutalmazási rendszerét, ami csökkentett sóvárgáshoz és egészségesebb kapcsolathoz vezet az ételekkel.

Kognitív tisztánlátás: a magas cukorfogyasztás összefüggésbe hozható az agyban kialakuló gyulladással, ami ronthatja a kognitív funkciókat és agyködhöz vezethet. Ha kevesebb cukrot fogyasztasz, csökkented ezt a gyulladást, ami élesebb fókuszt és jobb memóriamegőrzést eredményezhet.

\u00e9des s\u00fctem\u00e9ny sziv\u00e1rv\u00e1nyos cukorm\u00e1zzal a tetej\u00e9n

Fotó: Unsplash

Stabil vércukorszint: nincs többé hullámvasút az energiazuhanások és a cukros emelkedések között − a cukor csökkentése segít stabilizálni a vércukorszintet, ami kevesebb hangulatingadozást, egyenletesebb energiát és jobb általános hangulatszabályozást eredményez.

Csökkentett szorongás: a cukor a vércukorszint kiszámíthatatlan ingadozását okozhatja, és a rossz glikémiás kontroll magasabb szorongásszintekkel jár együtt. Ez is összefügg az agy és a bélrendszer közötti kapcsolattal.

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a gyomor-bélrendszerben fellépő irritáció olyan jeleket küldhet a központi idegrendszerbe (CNS), amelyek hangulatváltozásokat váltanak ki.

A túl sok hozzáadott cukor megváltoztatja a bélmikrobákat, ami veszélyezteti az agy felé irányuló kommunikációt és növeli a gyulladást, ami hatással van a mentális egészségre és a szorongás szintjére.

Javított alvásminőség: a túlzott cukorfogyasztás megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklusát, és nyugtalan éjszakákhoz vezethet. A cukorbevitel csökkentésével stabilabb környezetet teremtesz az alváshoz. A vércukorszint kiugrásai és összeomlásai nélkül kevesebb zavart fog tapasztalni az alvásmintádban, ami pihentetőbb és fiatalítóbb alváshoz vezet.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Unsplash