kockacukrot tart a szájában egy nő

Ezt a 6 pozitív hatást tapasztalhatod, ha lecsökkented a cukorbeviteled

A napi cukorbevitelre vonatkozó adatok igen siralmas képet festenek. Pedig a „fehér halál” fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, növelheti a szívbetegségek, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a depresszió, sőt egyes ráktípusok kockázatát is.


A cukor jelentős csökkentése vagy elhagyása kortól és egészségi állapottól függetlenül jó döntés. Nem az összes cukorra gondolunk: a természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek nem járnak a fenti egészségügyi kockázatokkal, sőt, megfelelő mennyiségben az egészséges étrend fontos összetevői. A hozzáadott cukrokra nézünk csúnya szemmel, melyek tele vannak kalóriával, miközben keveset, vagy egyáltalán nem tartalmaznak tápanyagot. Ha azonban ráveszed magad, hogy megtedd ezt a nagy lépést, rá fogsz jönni, hogy a hatásai messze túlmutatnak a testsúlyod és a vércukorszinted javulásán. Sorra vettük, mit tapasztalhatsz még!

​1. Fogyás

Ha ugyanazokat az ételeket fogyasztod, de hozzáadott cukrok nélkül, a teljes kalóriabeviteled csökken, ami megkönnyítheti a fogyást és a súly megtartását. A hozzáadott cukrok testsúlyra gyakorolt hatásában nincs semmi meglepő. Egyszerű kalóriatöbbletről van szó − bár az egyszerű szénhidrátok kevésbé laktató jellege is szerepet játszhat. Ha a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket − beleértve az italokat, a reggelizőpelyhet és a joghurtot − kicseréljük a kevés hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekre, több száz kalóriát takarítunk meg anélkül, hogy az elfogyasztott ételek mennyiségét megváltoztatnánk.

​2. A bőröd öregedési folyamata lelassul

A felesleges hozzáadott cukor elhagyása és a vércukorszint egészséges paramétereken belül tartása lelassíthatja a bőr öregedésének ütemét. A magas cukortartalmú étrend AGE-k (fejlett glikációs végtermékek) termelődéséhez vezet, az AGE-k pedig a bőr öregedési folyamatának felgyorsulásával hozhatók összefüggésbe. Valójában a kutatások szerint a cukorbevitel csökkentése jelentősen lassíthatja a bőröregítő hatást, különösen, ha az étrend sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

​3. Kevesebbszer fogsz megbetegedni

egy n\u0151 egy t\u00e1lk\u00e1b\u00f3l cukrot szed ki kan\u00e1llal

Fotó: Getty Images

Egereken végzett vizsgálatok megállapították, hogy a magas cukorfogyasztás megváltoztatja a bélben lévő baktériumok egyensúlyát, növelve a gyulladáskeltő tulajdonságokkal rendelkező típusokat. A krónikus gyulladás egy egészségtelen és abnormális immunreakció a szervezetben, amely túlterhelt immunrendszerhez vezet, és a hozzáadott cukrok az egyik legfontosabb étrendi összetevő, amely súlyosbítja ezt a fajta gyulladást.

​4. Csökkenti a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát

A magasabb hozzáadott cukorfogyasztás a depressziós, szorongásos és egyéb mentális problémák epizódjainak jelentősen nagyobb valószínűségével jár együtt. A kutatók szerint ez a cukor magasabb glikémiás indexe által kiváltott agyi gyulladásból ered. A cukorcsökkentés segíthet abban is, hogy a memóriád éles maradjon a kor előrehaladtával. Egyes kutatások szerint ennek oka az agyban megnövekedett gyulladás, ami a hippokampuszban memóriaproblémákhoz vezet.

​5. Csökken az étvágyad és az éhségérzeted

A leptin egy kulcsfontosságú hormon, amely szabályozza az étvágyat. Ez mondja meg az agynak, hogy mikor kell enni, mikor kell abbahagyni az evést, és mikor kell felgyorsítani vagy lelassítani az anyagcserét. De ha elhízásod és inzulinrezisztenciád van, a szervezeted ellenállóbbá válik azzal az üzenettel szemben, hogy jóllakott vagy. A glükózkezelés javítása helyreállítja a leptin aktivitását a szervezetben, és a hozzáadott cukrok elhagyása kulcsfontosságú összetevője ennek.

​6. Több energiád lesz

Az általános energianövekedés az egyik azonnali előnye a cukor elhagyásának, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy kevesebb vércukorszint-emelkedést és -csökkenést tapasztalsz. Míg a cukor egy kezdeti energiakitörést adhat, utána jelentős glükózszint-csökkenés következik, ami fáradttá, letargikussá és éhessé tesz. Ha a kalóriákat összetett szénhidrátokkal, valamint természetes cukrot és rostot tartalmazó élelmiszerekkel, például gyümölcsökkel helyettesíted, hosszabb és egyenletesebb energiakészletet biztosítasz a szervezetednek. Szintén hozzájárulhat ehhez az a tény, hogy hosszabb, pihentetőbb alvásod lesz.

Nyitókép: Getty Images