egy fiatal nő elutasítja a fánkot, és helyette egy almát eszik

5 trükk, amivel észrevétlenül csökkentheted a cukorbeviteled

A túl sok cukor súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet, ami a koszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezője.


Most összeszedtünk a British Heart Foundation segítségével 5 apró változtatást, amelyet szinte észre sem fogsz venni, de a segítségükkel visszaszoríthatod a cukrot, és kalóriák ezreit faraghatod le az étrendedből. Tarts velünk!

​1. Ne tegyél több cukrot a teába, a kávéba, a gabonapelyhekbe és a zabkásába!

Cukrot teszel a reggeli gabonapelyhedbe vagy a forró italok édesítésére? Már napi egy teáskanálnyi hozzáadott cukor elhagyása is sokat számíthat. Ne feledd, hogy a méz és a szirup is cukor! Ha naponta többször is kihagysz egy teáskanálnyi cukrot (például ha elhagyod a cukrot a teából és a gabonapehelyből), akkor az alábbi hatások megsokszorozódhatnak.

  • 3 hónap alatt megtakarított cukor: 90 teáskanál
  • 3 hónap alatt megtakarított kalória: 1,440 kalória

​2. Cukros gabonaféléket helyettesítsd egyszerű teljes kiőrlésű gabonafélékkel!

Még ha olyan egészségügyi állításokat is tesznek a gabonapelyheken, mint a „magas rosttartalom" vagy „hozzáadott vitaminokkal", az nem jelenti azt, hogy nincs bennük sok cukor. Cseréld le a napi cukros gabonapelyhet hozzáadott cukor nélküli teljes kiőrlésű gabonapehelyre – ehhez ellenőrizd az összetevők listáját. Ha az új gabonapehely elsőre kissé unalmasnak tűnik, adj hozzá természetes édességet friss gyümölcsökkel, például banánnal, bogyós gyümölcsökkel vagy szőlővel!

  • 3 hónap alatt megtakarított cukor: 209 teáskanál
  • 3 hónap alatt megtakarított kalória: 3,344 kalória

​3. Cseréld le a cukros kólát diétás kólára!

k\u00f3l\u00e1t iszik egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

Ha minden nap lecserélsz egy doboz kólát diétás vagy cukormentes kólára, azzal havonta több mint egy kilóval csökkentheted a cukorbeviteledet.

  • 3 hónap alatt megtakarított cukor: 796 teáskanál
  • 3 hónap alatt megtakarított kalória: 12 649 kalória

​4. Cseréld le a zsírszegény gyümölcsjoghurtokat zsírszegény natúr joghurtokra!

Lehet, hogy egy joghurt „zsírszegény", de ha ízesített, akkor nagy valószínűséggel hozzáadott cukrot tartalmaz. A natúr joghurt még mindig tartalmaz némi cukrot, de ezek a tejcukrok természetes módon megtalálhatóak a tejben, amelyből készült, és olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a kalcium.

  • 3 hónap alatt megtakarított cukor: 351 teáskanál
  • 3 hónap alatt megtakarított kalória: 5 616 kalória

​5. Szirupos helyett inkább válassz gyümölcslével készült gyümölcskonzerveket!

Ügyelj arra, hogy olyan gyümölcskonzerv fajtát vegyél, amelyik szirup helyett természetes gyümölcslében van konzerválva.

  • 3 hónap alatt megtakarított cukor: 104 teáskanál
  • 3 hónap alatt megtakarított kalória: 1 664 kalória

Nyitókép: Shutterstock