kapszula a napfénybe tartva

Ezekkel a módszerekkel biztos elkerüljük a D-vitamin hiányát

A D-vitamin-hiány jeleit könnyű nem észrevenni, mivel általában nem okoz súlyos betegséget. Azonban fontos tudatosítani magunkban, hogy ez a tápanyag létfontosságú a szervezetünk foszfát- és kalciumszintjének szabályozásához. Így tehát nem árt hiányának az alábbi jeleire is odafigyelnünk!


A napfényvitaminnak is nevezett anyag létfontosságú a szervezetünk számára, hiszen nélkülözhetetlenek a csontjaink, a fogaink és az izmaink számára egyaránt.

Mivel a D-vitamin természetes módon a nap hatására termelődik a bőrön, létfontosságú, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk még a kevésbé napsütötte hónapokban, azaz a téli, kora tavaszi időszakban is.

Ilyenkor a szakértők is azt ajánlják, hogy érdemes naponta 2000 NE D-vitamint akár tabletta formátumban is bejuttatni szervezetünkbe. Ha azonban megkímélnénk magunkat a bogyóktól, az étrendünkbe szintén belecsempészhetjük a napi ajánlott mennyiséget.

D-vitamint tartalmaz\u00f3 \u00e9telek

Fotó: Shutterstock

A nagy mennyiségű D-vitamint tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a szardínia, a lazac, a makréla és a hering. De ezeken a halakon kívül pedig még a tojássárgája, a máj, a gomba, a vörös hús és a különböző gabonafélék azok, amelyeket érdemes e célból fogyasztanunk – olvasható a Psyblog cikkében.

Bár más tápanyag hiányával is összefügghetnek, létezik pár jel, amely a szükségesnél kevesebb D-vitamin bevitelére utal. A súlygyarapodást, a gyenge izmokat, a csontfájdalmat és az általános fáradtságérzet mind-mind összefüggésbe hozták kutatások a kevés D-vitaminnal. Egyeseknél továbbá hangulatváltozást vagy tartós görcsöket tapasztaltak, illetve a fogakkal kapcsolatos problémák is visszavezethetők sokszor ennek a vitaminnak a hiányára.

A D-vitamin tehát nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszerhez, sőt, egyesek szerint az elegendő D-vitamin segíthet a felső légúti fertőzésekkel és a vírusokkal szembeni immunitás erősítésében is.


Nyitókép: Shutterstock