Hátfájdalommal küzdő nő, ébredés után az ágyban

A hátban és a térdben is jelentkezhet ennek a vitaminnak a hiánya

A hátban vagy a térdben jelentkező lüktető fájdalmak a D-vitaminhiány jelei lehetnek.

A D-vitaminhiányhoz kapcsolódó betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák. A fájó csontok a D-vitaminhiányhoz kapcsolódnak, mivel az létfontosságú a csontok egészségéhez.

Erre azért van szükség, hogy segítsen szabályozni a kalcium- és foszfátszintet a szervezetben. A téli hónapokban jellemzően 10 mcg pótlás elegendő a táplálékbevitel kiegészítésére.

A D-vitamin hiánya az általános egészségre is káros lehet.

A D-vitamin hiányát összefüggésbe hozták a szklerózis multiplexszel, a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel is, de egyéb lehetséges jelei közé tartozik a depresszió, az álmosságérzet és az energiahiány.

Egyes tanulmányok becslései szerint az emberek akár 70 százalékának is lehet D-vitamin-hiánya.

A szervezet D-vitaminjának nagy része a napfény hatására termelődik a bőrön. Ezért van az, hogy az északi szélességi körökön a téli hónapokban jellemzően alacsonyabb a szervezetben a szint.

Ha hetente néhányszor 20 perces sétát teszünk a szabadban, az elegendő lehet ahhoz, hogy a szervezetünk a szükséges mennyiségű D-vitamint termelje. Emellett érdemes odafigyelnünk a táplálkozásra is: a A D-vitamin legjobb étrendi forrásai közé tartozik a tojás, az olajos halak és a gombák.

Egy, a menopauza utáni nők körében végzett vizsgálat nagyon magas D-vitamin-hiányt állapított meg.

„Az egészséges életmódnak magában kell foglalnia a heti háromszor-négyszer 15 perces napozást, amikor az időjárás megengedi, mivel a D-vitamin 90%-a a bőr napfénnyel való érintkezése során szintetizálódik”

– idézi a tanulmány szerzőit a PsyBlog.

Dr. Faustino Pérez-López, a tanulmány első szerzője szerint számos egészségügyi probléma összefüggésbe hozható a D-vitamin hiányával:

„Úgy véljük, hogy számos betegséget súlyosbíthat a krónikus D-vitaminhiány. Az egészségügyi szakembereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ez egy gyakori probléma, amely az európai lakosság nagy részét érinti, még azokat is, akik napsütötte helyeken élnek.”

A D-vitamin támogatja a csontok ásványi sűrűségét és segíti a neuromuszkuláris működést, valamint csökkenti a csonttörés kockázatát.

Nyitókép: Shutterstock