cite du vin bordeaux

Dekanter alakú múzeumban fedezhetjük fel a bor az emberiségre gyakorolt hatását

A Bordeaux-ban megépült Cité du Vin nem egyszerűen mint egy italt vizsgálja a bort, hanem az emberiség fejlődéséhez kapcsolódó történetét és a művészettel való összekapcsolódását mutatja be.


Milyen más alakja lehetne a világ egyik leghíresebb borvidéke múzeumának, ha nem dekanter? A Cité du Vin építői szerencsére cseppet sem giccsesen valósították meg az ötletet, hanem a modern építészet esztétikájának maradéktalanul megfelelve csupa üveg- és alumíniumépületet alkottak, mely a fényviszonyoktól függően más-más hatást kelt az egyes napszakokban.

A múzeum állandó kiállítása a borral mint az emberiség közös kulturális és kulináris kincsével foglalkozik, történeti szempontból is bemutatva fejlődését és elterjedését.
cite du vin bordeaux

Fotó: Cité du Vin Facebook

Az időszaki tárlatok inkább az egyes művészeti ágak és a bor kapcsolatát vizsgálják, így festményeket, történelmi tárgyakat és kortárs képzőművészek által megalkotott üvegpohár-csodákat is láthatunk itt. Természetesen folyamatosan szerveznek különböző tematika köré épített kóstolókat is.