Egy emberi fejet formáló kirakós, amiből még hiányzik egy darab

A demencia 5 legegyértelműbb tünete és korai figyelmeztető jele

Viszonyításképp csak az Egyesült Királyságban közel 900 ezer embert érint a demencia. Bár egy nagyon gyakori problémáról van szó, a betegek nagy részét csupán évekkel a tünetek jelentkezése után diagnosztizálják. Íme, ez az 5 legegyértelműbb jele, melyekre érdemes mindenkinek odafigyelni!


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a demencia nem egy konkrét gondra utal, hanem több, az Alzheimer-kórhoz hasonló, szellemi károsodást okozó betegség összefoglaló neve. Különösen gyakori az idősek körében, statisztikák szerint pedig többször érinti a nőket, mint a férfiakat. Ezek azok a tünetek, melyek a legegyértelműbben jelzik a problémát:

  • Nehéz döntéshozás és érvelés;
  • Idő és hely eltévesztése;
  • Szavak hosszan tartó keresése;
  • Ismétlések;
  • Személyiség- és viselkedésbeli változások.

Ezek a jelek sajnálatos módon meglehetősen hasonlítanak az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlásra, éppen ezért sokan nem is szentelnek nekik kellő figyelmet. Egy nemrégiben közzétett tanulmány eredményei szerint átlagosan négy betegből egyet csak 2 évvel a tünetei jelentkezése után diagnosztizálnak.

Egy id\u0151s f\u00e9rfi gondolkodni pr\u00f3b\u00e1l egy t\u00e1bla el\u0151tt

Fotó: Shutterstock

Az adatok kinyeréséhez a szakértők 1019 demenciában szenvedő személyt és gondozóikat kérdezték meg a témával kapcsolatos tapasztalataikról. A felmérések szerint legtöbben a gondolkodási nehézségeiket csupán az életkor előrehaladtával társuló, természetes folyamattal azonosították.

Ennek következtében viszont nem kaptak időben megfelelő kezeléseket, melyekkel — az Independent cikkében leírtak alapján — csökkenthették volna a hanyatlás mértékét és sebességét.

„A ma közzétett felmérésünk szembeszökő eredményei azt mutatják, hogy milyen veszélyes lehet egyedül küzdeni a demencia tüneteivel, és halogatni a segítségkérést. Igen, a diagnózis felállítása ijesztő lehet. Tudom, hiszen én is megrémültem, amikor anyámat diagnosztizálták. De megéri. Tízből több mint kilenc demenciában szenvedő ember azt mondta, hogy a diagnózis felállítása jót tett neki”

— mondta az Alzheimer's Society vezérigazgatója, Kate Lee.

Ez a jótékonysági szervezet adott ki egy frissített listát, amiben olyan tünetek szerepelnek, melyeket észlelve célszerű lehet szakemberhez fordulni. Ezek közé tartozik például, ha valaki sokszor nem találja a megfelelő szavakat adott helyzetekben, vagy ha nehezen tudja elvégezni az olyan mindennapi feladatokat, mint a számlák befizetése.

Nyitókép: Shutterstock