cukros fank

Ez az étkezés lehet az egyik oka a demencia kialakulásának​

Egy frissen kiadott tanulmány szerint összefüggést lehet vonni az időskori demencia kialakulása, valamint egy bizonyos tápanyag rendszeres fogyasztása közt. Mit érdemes elkerülnünk az étkezésünkben, hogy megtegyünk mindent a demencia megelőzésére?


A dietetikusok szerint a napi étkezésnek megfelelő mértékben kell tartalmaznia antioxidánsokat, rostot és egyéb egészséges zsírokat. Mindemellett figyelembe kell venni az úgynevezett glikémiás indexet, ami a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatásával függ össze.

A kutatás során egy több mint kilencezer fős tömegből 2777 embert választottak ki egy reprezentatív csoportba. A résztvevők mindegyike 65 éves volt vagy idősebb. Egy étkezési gyakorisági kérdőívet kellett kitölteniük reggelire, ebédre, vacsorára és az étkezések közötti nassolnivalókra vonatkozóan, az elfogyasztott ételeket pedig glikémiás indexszel pontozták.

Az összeállított adatok szerint nem volt összefüggés a főétkezések során mért glikémia szint és a későbbi memóriazavar között, a Real Simple cikke szerint azonban a délutáni nassolás annál nagyobb különbséget mutatott.

Úgy vélik, hogy mivel ezeket a magas cukortartalmú nassolnivalókat — például müzliszeletet vagy péksüteményt —bármiféle rostos vagy egészséges köret nélkül fogyasztjuk, így jobban megemelik a vércukorszintet. Ha ez napi szokássá válik, akkor gyulladás következhet be a szervezetben, és csökkenhet a glükóz felvétele, ez a két folyamat pedig a demencia kialakulásához vezethet.

Ez a kutatás talán minden eddiginél jobban felhívja a figyelmet az egyensúly betartására minden étkezés során, hiszen ha valamelyik érték kiugró magasságot ér el, akkor a továbbiakban súlyos következményekkel járhat.