Demencia szó fából készült kockákból kirakva

Ezzel a 3 dologgal csökkentheted a demencia kockázatát

Ezek a legfontosabb szokások, amelyekre oda kell figyelnünk az agyunk lehető legjobb formában tartása érdekében.


A demencia rendkívül gyakori, egy 2022-es tanulmány szerint az Egyesült Államokban a 65 év feletti felnőttek 10%-a küzd vele, további 22%-uk pedig enyhe kognitív károsodásban szenved. A demencia kockázata csak növekszik, ahogy öregszünk: A 90 év felettiek 35 százaléka él ezzel a problémával, írja a HuffPost.

Bár a demencia nem teljesen megelőzhető – az életkor, a genetika és a környezeti hatások mind szerepet játszhatnak – néhány, az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezőre mi is hatással lehetünk. Az alábbiakban neurológusok megosztják a három legfontosabb kockázati tényezőt, amellyel érdemes foglalkoznunk a demencia megelőzése érdekében.

1. Nem elég testmozgás

Köztudott, hogy az ajánlott heti 150 perc testmozgásnak számos egészségügyi előnye van, például a demencia kockázatának csökkentése.

Az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség a demenciás esetek akár 50%-ával is összefüggésbe hozható, így az olyan kockázati tényezők, mint az ezen állapotok kialakulásához hozzájáruló, mozgásszegény életmód javítása jelentősen csökkentheti a demencia arányát.

Amellett, hogy a testmozgás segít az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség ellenőrzésében, elősegítheti az új agysejtek kialakulását is. Ez javítja az agyi plaszticitás mechanizmusainak hatékonyságát, amelyek kritikus fontosságúak az új készségek elsajátítása és az emlékek kialakulása szempontjából.

2. Nem elég szociális interakció

A magányosság szoros összefüggésben áll a depresszióval, az alkohollal való visszaéléssel, az alvászavarokkal és a demencia kockázati tényezője is. A korlátozott társadalmi szerepvállalás és interakció összefügg a demencia magasabb kockázatával.

A fokozott társadalmi interakció az agy védelme mellett segíthet abban is, hogy tovább éljünk. Az általános túlélési arány 50%-kal nő, ha erős társas kapcsolataid vannak. A százévesek több mint 80%-a naponta kommunikál egy barátjával vagy családtagjával.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a magányosság érzése ugyanolyan káros lehet az egészségre, mint azok a jobban ismert kockázati tényezők, mint a mindennapos dohányzás, vagy olyan súlyos egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség.

3. Nem elég alvás

A nem megfelelő, különösen az éjszakánként öt-hat óránál kevesebbet alvás, összefügg a demencia későbbi életkorban való kialakulásának fokozott kockázatával, ráadásul az álmatlanság csak egyre gyakoribbá válik idős korban.

Ha nehezen megy az öt óránál több alvás éjszakánként, korlátozzuk az alkoholfogyasztást, két órával lefekvés előtt kerüljük a nagy étkezéseket és italokat, a telefon, laptop és tévé használatát, illetve használjunk fehér zajos alkalmazást vagy gépet. Emellett ne legyen a hálószobánkban 20 foknál melegebb éjszakánként.

Nyitókép: Shutterstock