Egy férfi fejfájás miatt fogja a homlokát

Téged is gyötör a migrén? Kiderült, hogy ez a demencia kockázatát is növelheti

A migrénes fejfájás és rosszullét rengeteg embert érint világszerte, így jogosan érdekelte egy tanulmány szerzőit, hogy vajon ez a betegség kihatással lehet-e a későbbi demencia kialakulására. Alábbi cikkünkben ennek a kutatásnak az eredményeivel foglalkozunk.


Kyungduk Hurh és kutatócsapata a koreai nemzeti egészségbiztosítási kohorsz adatait vették figyelembe az adatok kinyeréséhez. Ezek alapján pontos képet kaptak arról, hogy a lakosság migrénes tagjai közül mennyien lettek diagnosztizálva a demencia egyes fajtáival, illetve egy egészséges személyekből álló kontrollcsoportot is fel tudtak állítani.

Az adatgyűjtési időszakban összesen 44 195 migrénes beteget és 44 195 migrén nélküli illető egészségügyi eredménye játszott szerepet. Végeredményként megállapították, hogy a demencia előfordulási aránya 10 ezer személyre levetítve 139,6 eset volt a korábbi betegség fennállása esetén, míg az egészségesek csoportjában összesen 107,7 esetet találtak.

Összességében megállapították, hogy a demencia minden fajtájának nagyobb volt a kialakulási kockázata a migrénes betegeknél. Ez igaz volt a teljes és az Alzheimer-demenciára, illetve az érrendszeri, a kevert, a meghatározott és meghatározatlan típusokra is.

Egy kis videós ismertető a migrénes fejfájásról: 

A szakértők szerint további kutatásokra van szükség a témában, hogy igazolni tudják a kapott eredményeket. A későbbi vizsgálatokban — a Medical Xpress cikkében leírtak alapján — az a kérdés is kiemelt szerepet kap majd, hogy milyen folyamatok kötik össze a két betegséget.

Egy korábbi cikkünkben olvasható, hogy már egy népbetegséget is összefüggésbe hoztak a demenciával, ami nem más, mint a pajzsmirigy alulműködése. Az orvostudomány már régóta dolgozik a szellemi leépülés ellenszerén, így például arra is találtak már bizonyítékot, hogy egy bizonyos mennyiségű lépés megtétele segíthet csökkenteni a kialakulás esélyét.

Egy korábbi írásunkból meg lehet tudni, mennyit ajánlatos sétálni egy nap a szellemi egészség megőrzéséhez.