Egy emberi fejet ábrázoló kirakós utolsó darabját a helyére rakják

Ennyi embert érintenek a demencia tünetei — így csökkentsd a kialakulás esélyét!

Egy új kutatás rávilágított, milyen sok embert érint a memóriavesztés problémája szerte a világon. Cikkünkben ennek a tanulmánynak a részleteivel foglalkozunk, illetve néhány tippet is megosztunk, melyekkel elkerülhetők lehetnek a demencia tünetei.


A JAMA Neurology című tudományos folyóiratban nemrég megjelent kutatásban három egyetem tudósai vettek részt, hogy meghatározzák, hány embert érintenek jelenleg a memóriavesztés különböző fajtái. Az adatgyűjtési időszakban a Health and Retirement Study kutatási program adatait vették alapul.

Ebből az adatbázisból véletlenszerűen választottak ki 3500 olyan 65 év feletti személyt, akik 2016 júniusa és 2017 októbere között végeztettek el magukon kognitív agyi teszteket. A végeredmény rámutat arra, hogy nagyon sok ember szenved ettől a problémától. Egészen pontosan minden tizedik alanynak demenciája volt.

Ennek tünetei között fel lehet sorolni a memóriavesztést, a zavartságot, illetve a gondolatok nehezebb megosztását is. Azonban nem ez a legkétségbeejtőbb eredmény, melyet a tanulmány szerzői megállapítottak. A tesztelt személyek 22 százalékának enyhe kognitív zavarai voltak, melyek a szellemi hanyatlás jelei lehetnek.

Egy kis videós ismertető a demencia jellemzőiről: 

Ezekről azt érdemes tudni, hogy elég erősek ahhoz, hogy más emberek felfigyeljenek rájuk, de nem annyira, hogy a mindennapi teendők elvégzését lehetetlenné tegyék. Ilyen lehet például a találkozók elfelejtése, vagy bizonyos közelmúltban történt események időrendi sorrendbe helyezésének elrontása.

Mind ezek mellett az eredmények rávilágítottak, hogy az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében gyakoribb volt a vizsgált probléma, illetve az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá vált a kialakulás valószínűsége.

Milyen módszerek vannak a kockázat csökkentésére?

A betegség kialakulásában a genetika is nagy szerepet játszik, és mivel azon nem tudunk változtatni — valamint azért, mert gyógymódot még nem találtak rá —, ezért tényleg csak az életmódbeli szokásokra lehet hagyatkozni. Az Eating Well cikkében azt javasolják, hogy tartsuk egészséges szinten a koleszterin- és a vércukorszintünket, illetve, hogy figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra.

Hasznos lehet még a napi szintű meditálás, a halláskárosodások kezelése, valamint a fejsérülések elleni védekezés, például a biztonsági öv használatával és kerékpározás közbeni bukósisakhordással.

Nyitókép: Shuttertsock