Nő sziluettje fák között - Depresszió koncepció

Akár 1 nap alatt enyhítheti a depressziót ez a szer

Már egy nappal az injekció beadása után képes csökkenteni a poszttraumás stressz zavar és a depresszió tüneteit.

A ketamint néha abuzív módon (uralkodó normáktól eltérően) használják, de egyre inkább nő az alkalmazása a mentális egészségi állapotok kezelésében is.

C. Michael White, a University of Connecticut szakgyógyszerész szakának professzora és munkatársai hat randomizált, kontrollált vizsgálatot elemeztek 259, közepesen súlyos vagy súlyos PTSD-ben szenvedő beteg bevonásával. Valamennyi vizsgálatban mintegy felében ketamint adtak be injekcióban, míg a kontrollcsoport tagjai vagy sós vizet, vagy a Midazolam nevű gyógyszert, egy Xanaxhoz hasonló benzodiazepint kaptak, amelyet altatószerként is használnak.

Azoknál a kísérleti személyeknél, akik ketamint kaptak, körülbelül 25%-kal csökkentek a PTSD tünetei mind egy nappal, mind egy héttel a kezelés után. Ha azonban négy héten keresztül ismételt injekciókat kaptak, a PTSD-tünetek csak 12%-kal csökkentek. A depressziós tünetek csökkenése szerényebb, de még mindig jelentős volt.

A legtöbb ilyen vizsgálatban a résztvevők csak egyetlen injekciót kaptak, míg a másik kettőben két-négy héten keresztül hat vagy több alkalommal adtak nekik ugyanolyan dózisú injekciót. Az első injekciót követő előnyök hasonlóak voltak a vizsgálatokban, az azonban nem világos, hogy a ketamin további adagjai idővel mennyire tartják fenn ezeket az előnyöket.

Az előnyök már egyetlen ketamin injekció esetén is gyorsan jelentkeznek, de kis mértékben. A kutatók azt nem határozták meg, hogy a ketamin újbóli beadásával mi a legjobb kezelési mód az előnyök fenntartására.

Poszttraumás stressz zavarról (PTSD) akkor beszélünk, ha a múltbeli trauma visszaemlékezéseket, rémálmokat, depressziós hangulatot, szorongást és a traumatikus emlékeket kiváltó tevékenységek elkerülését okozza. A PTSD-ben szenvedő betegek kétszer nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint az általános népesség.

Egy adott évben körülbelül 13 millió amerikai szenved PTSD-ben, ami a felnőtt lakosság közel 5%-át jelenti. A PTSD-t egy traumatikus esemény átélése vagy szemtanúja okozza. Sok veterán, valamint a fizikai bántalmazás, természeti katasztrófák, gyermekbántalmazás és szexuális visszaélés túlélői küzdenek PTSD-vel.

A közepesen súlyos vagy súlyos betegségben szenvedők havonta átlagosan körülbelül három és fél napot veszítenek el a munkából a kiváltott tünetek vagy a betegség kezelése miatt.

A PTSD egyik leghatékonyabb kezelési módja a trauma-központú pszichoterápia, amely segít a betegeknek felidézni, feldolgozni és reagálni a traumatikus emlékekre, de több hétig is eltarthat, mire a kezelés előnyei megmutatkoznak, és nem minden beteg reagál rá.

A pszichoterápia melletti vagy helyetti alternatívát jelentik az olyan antidepresszánsok, mint a paroxetin, a szertralin és a venlafaxin ajánlottak. De a pszichoterápiához hasonlóan ezeknek a gyógyszereknek is időre, körülbelül öt-nyolc hétre van szükségük, míg kialakul a hatásuk, ellentétben a ketaminnal, amely szinte azonnal hatni kezd.

Ennek értelmében a PTSD és a depresszió tüneteinek csökkenése a ketamin injekciót követően idővel körülbelül ugyanolyan mértékű, mint amit a hagyományos antidepresszánsok nyújtanak, amint kifejthetik hatásukat.

Mivel egyes súlyos PTSD-ben szenvedő emberek öngyilkossági gondolatokkal küzdenek, az idő a legfontosabb tényező, mivel nem biztos, hogy képesek megvárni, amíg a hagyományos lehetőségek elkezdenek hatni. A ketamin hatékony híd lehet a betegek tüneteinek azonnali csökkentésére, amíg a traumaközpontú pszichoterápia és más antidepresszánsok hatni nem kezdenek.

A kutatók számára is kérdéses egyelőre, hogy milyen gyakran van szükség a ketamin injekciókra a hatásos kezeléshez. Az adatok nem elég megbízhatóak annak meghatározásához, hogy a többszöri adagok jobban fenntartják-e a hatást, mintha csak egyszer adnák be. A ketamin injekciónként körülbelül 800 dollárba (283 ezer forint) kerül, ezért fontos tudni, hogy mennyit kell beadni minden egyes kezelésnél, és hány injekciót kell beadni az idő múlásával.