Egy lány szomorúan fekszik az ágyon

Világszinten nem kap megfelelő kezelést a depressziós emberek nagy része

Bár a depressziónak van néhány hatékony kezelési formája, például a pszichológiai vagy a gyógyszeres segítség, az orvosi felkészültség továbbra is csapnivaló ebben a témakörben szerte a világon. Tudósok kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba halad a betegellátás, az eredmények pedig kiábrándítóak.


A betegek túlnyomó része nem kap megfelelő kezelést, ami súlyos következményekkel járhat. Többek között reménytelenség, bánat, alacsony önértékelés, valamint fáradtság, alvásproblémák és az étvágy megváltozása jelezheti a betegséget, ami a későbbiekben súlyos egészségügyi problémákat idézhet elő.

A szakérők szerint ennek következtében 2030-ra a mentális problémák jelenthetik a legtöbb megbetegedés kiindulópontját. Az elemzést 2000 és 2021 között végezték 84 különböző ország és terület adatait figyelembe véve.

„A súlyos, depressziós zavar kezelésének lefedettsége továbbra is alacsony világszerte, és sokan nem kapnak — a gyakorlati irányelvek ajánlásainak — megfelelő szintű ellátást. Ez rávilágít arra, hogy újra kell gondolni, hogyan reagálunk a rendellenesség okozta teherre"

— olvashatjuk a szakértők szavait a ScienceAlert írásában.

Egy l\u00e1ny szomor\u00faan n\u00e9z ki az ablakon

Fotó: Unsplash/Tiago Bandeira

A magasabb jövedelemmel rendelkező országokban a depressziós emberek csupán 23 százaléka részesül minimálisan megfelelő ellátásban. A szegényebb területeken ennél sokkal rosszabb, mindössze három százalékos eredményről számolnak be.

A kutatásokból kiderül, hogy a kezelések minősége eltér attól függően, hogy milyen földrajzi elhelyezkedésről van szó, valamint arra is fény derült, hogy a nők és az idősebb emberek hamarabb részesülnek ápolásban, mint a fiatal férfiak.

A depresszió nem minden fajtája enyhíthető, viszont az ismert mentális zavarok túlnyomó része gyógyítható vagy kordában tartható. Mindezekből kiindulva a tanulmány szerzői azt remélik, hogy az országok vezetői nagyobb anyagi támogatást nyújtanak majd a pszichés problémák kezeléseire, mivel 2019-ben például az egészségügy fejlesztésére szánt összeg csupán két százalékát fordították erre a szegmensre.


Nyitókép: Unsplash/Yuris Alhumaydy