smiley face

Mennyibe kerül a boldogság?

Mennyi az a fizetési határ, ami biztosítja a boldogulásunkat, és a boldogságunkat is garantálja? Megvásárolható-e pénzzel a boldogság, vagy sokkal komplexebb ez az érzés annál, hogy egy tényezőtől függjön?

A Princeton Egyetem 2010-es tanulmánya arra jutott, hogy évi 75 ezer dollárra van szüksége egy amerikainak, hogy jól érezze magát.

A kutatás szerint, ha valakinek ennél kevesebb az éves bevétele, csökken a boldogságérzése, míg a szomorúság és a stressz nő az életében. A válaszokból az is kiderült, hogy 75 ezer és 100 ezer dolláros éves költségvetés között nincs számottevő különbség annak tekintetében, ki hogyan érzi magát.

2021-ben a Virginiai Egyetem újra megvizsgálta a témát 33 ezer munkavállaló attitűdjét mérve, és a kutatók arra jutottak, hogy igenis számít, mennyit keres az ember. A 75 ezer dollár nem garantálja a boldogságot, ellenben minél több a bevétele valakinek, annál nagyobb esélye van a boldogságra, hiszen biztosítani tudja maga számára azokat a dolgokat és élményeket, amelyektől jobban érzi magát a bőrében.

A pénz rányomja a bélyegét...

person in white shoes standing on gray concrete road


Fotó: Jacqueline Munguía/Unsplash

Minden ember számára mást jelent a boldogság. Miközben egy személy boldogsága gyakran függ az anyagi biztonságtól és a jóléttől, a saját értékrendje is meghatározza, mitől érzi magát boldognak. A jó élethez nem ugyanannyi bevételre van szüksége annak, aki biztonságban akarja magát tudni, és annak, aki hatalmat és erőt társít a boldogsághoz.

Margaret Sala connecticuti klinikai pszichológus professzor szerint a legegyértelműbb példa arra, hogy a pénzügyi javak konkrétan befolyásolják a boldogságot, a betegség, mely jóval rosszabbul érinti azokat, akik szegények, és nincs hozzáférésük bizonyos egészségügyi szolgáltatásokhoz. Másik példája pedig a gyermeknevelés és a háztartás fenntartása: ha valaki ugyanis kényelmes életet élhet, sosem kell aggódnia ezeken. Ugyanő hívja fel a figyelmet arra, ha csak stresszes munkával és túlórákkal tartható fenn a jó életszínvonal, az árnyalja a jól létet.

A pszichés észlelésen túl a jelenség mögött neurológiai folyamatok zajlanak: ha valaki pénz és erőforrás hiányban szenved, a helyzet azt üzeni az agynak, hogy csökkenek a túlélési esélyei. Ráadásul a szegénység összefüggésben van az emberek kognitív működésével: befolyásolja a gondolkodásmódot, a nyelvi képességeket és a megértés gyorsaságát, melyek mind hozzájárulnak egy egyén boldogulásához.

Mi köze van a hálának a boldogsághoz?

Attól, hogy ettünk egy finom steaket egy étteremben, vagy megvásároltunk valamit, amire vágytunk, csak ideig-óráig leszünk elégedettek, a boldogságot hosszútávon más hozza el. De ha a pénz önmagában nem tudja megváltani a boldogságunkat, mégis mitől fogjuk magunkat jobban érezni? A szakemberek szerint a minőségi időtöltés, illetve az önmagunkkal és másokkal való viszonyunk határozzák meg a jól létet.

A 2011-ben bemutatott Happy című dokumentumfilm olyan szegény embereket mutat be, akik anyagi helyzetünk ellenére is boldogságban élnek, megcáfolva a tézist, hogy a boldogság megvásárolható. Hogy lehet az, hogy valaki boldog, mikor egy sátorban él, és egy zsákban elfér minden tulajdona?

A hála a kulcsszó: hálás az életéért, a családjának és az őt körülvevő embereknek.

Megvásárolható-e a boldogság?

Néha igen. De nincs erre egyértelmű válasz. Habár a pénzügyi helyzet változása befolyásolja a boldogság érzését, hogy egy ember mennyire érzi jól magát a bőrében, attól függ, milyenek a körülményei, milyen a személyisége, és mit tart fontosnak az életben.


Szöveg: Tóbiás Lilla/health.com
Nyitókép:
Shutterstock