Szomorú lányát nyugtató anya

Ez az egyszerű cselekedet csökkenti a szorongást és a depressziót

Az ölelés és a fizikai érintés más formái minden korosztályban segíthetnek a fizikai és mentális egészségen.


A németországi Ruhr University Bochum és a Holland Idegtudományi Intézet kutatócsoportja 212 korábbi tanulmány eredményeinek kombinálásával szélesebb képet kapott arról, milyen előnyökkel járhat az érintés.

„Tisztában voltunk az érintés mint egészségügyi beavatkozás fontosságával, de a számos tanulmány ellenére továbbra sem volt világos, hogyan lehet optimálisan használni, milyen hatások várhatók konkrétan, és melyek a befolyásoló tényezők”

– mondta Julian Packheiser, a Ruhr University Bochum idegkutatója a ScienceAlertnek.

A különböző tanulmányok 12 966 résztvevőjét vizsgáló új kutatás kimutatta, hogy az érintés segít csökkenteni a fájdalomérzetet, a depressziót és a szorongást, és pozitív hatása a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt megfigyelhető volt.

Bár az érintés típusa (az öleléstől a masszázsig) nem tűnik túlságosan fontosnak, a fej vagy az arc érintése tűnik a legjobban működőnek. A tanulmány szerint a rövidebb és gyakoribb érintések több pozitív reakciót váltanak ki.

Érdekes módon az élettelen tárgyak – súlyozott takarók, testpárnák vagy akár robotok– érintései segíthetnek a fizikai egészség szempontjából, de a mentális egészségnek nem tesznek jót. Az emberektől és állatoktól érkező érintések azonban általában mind fizikailag, mind mentálisan előnyösek.

Az újszülötteknek is jót tesz az érintés, de a pozitív hatás lényegesen nagyobb, ha az érintés a szülőtől származik, olvasható a kutatásban. Ahogy öregszünk, egyre kevésbé lesz fontos, hogy az érintés olyasvalakitől származik-e, akit jól ismerünk.

Christian Keysers neurológus, a Holland Idegtudományi Intézet munkatársa elmondása szerint a tanulmány világosan megmutatja, hogy az érintés valóban optimalizálható, de a legfontosabb tényezők nem feltétlenül azok, amelyekre gyanakszanak.

Bár egy ilyen nagy metaanalízis segít kiszűrni a nagyobb mintákat a populációk között, az érintésre adott válaszok még mindig nagyon eltérőek egyénenként. A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy az érintésnek konszenzusosnak kell lennie ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását.

Az adatok szerint azonban sokunk számára a több időtöltés másokkal testi kontaktusban, az egészségünk számos aspektusát erősítheti. Ez nem meglepő, ha már csak arra gondolunk, hogy az érintés az első érzékszervünk, amely kifejlődik, és amit általában hiányolunk, ha nem kapjuk meg.

Nyitókép: Shutterstock