Sötétben, padlón ülő, magába roskadó nő

A depressziósok nagy része szerint ez segít a hangulatukon

A depresszióban szenvedők több mint 80 százaléka állítja, hogy a testmozgás legtöbbször javítja a hangulatát és a szorongását.

A magas arány ellenére körülbelül egyharmaduk éri el csak a javasolt, legalább heti 150 perces testmozgást. Az emberek mintegy fele úgy találja, hogy a rossz hangulat miatt nehéz motiválódni a testmozgásra.

A tanulmányt vezető Dr. Carol Janney elmondta, hogy a fizikai aktivitás hatásosnak bizonyult az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió és szorongás enyhítésében.

A jelenlegi fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatások legalább heti ötször félórát javasolnak a mentális és fizikai egészség javítása érdekében, a megkérdezettek közül azonban sokan nem teljesítették ezeket az ajánlásokat.

A 295, mentálhigiénés klinikán kezelést kapó személyen végzett felmérés szerint több mint a fele nyitott arra, hogy többet fizessen egy személyi edzőért.

Sokan mondták viszont, hogy a testmozgást nem hangsúlyozta orvosuk a depresszió kezelésében.

Marcia Valenstein professzor, a tanulmány társszerzője szerint ez egy elszalasztott lehetőség.

„Ha mind a terapeuták, mind a pácienseik számára megkönnyítjük a fizikai aktivitással kapcsolatos szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférést, akkor valószínűleg több betegnek segíthetünk csökkenteni a depresszióját és a szorongását”

– fogalmazott.

Janney elmondta, hogy a mentális egészségügyi klinikákon belüli fizikai aktivitási programok felajánlása egyike lehet a sok betegközpontú megközelítésnek, amely javíthatja a betegek mentális és fizikai egészségét.

„A mentálhigiénés kezelési programoknak partneri kapcsolatot kell kialakítaniuk a fitneszprogramokkal, hogy támogassák betegeik hajlandóságát a több testmozgásra. Ez a támogatás származhat személyi edzők mentálhigiénés klinikákba való integrálásából, vagy a YMCA-val vagy más közösségi szabadidős létesítményekkel való szoros partnerségből.”

Hozzátette, hogy az olyan mentális egészségügyi szolgáltatók, mint a pszichiáterek és a terapeuták nem feltétlenül rendelkeznek a szükséges képzéssel ahhoz, hogy mentális egészségügyi gyakorlatuk részeként fizikai aktivitást írjanak elő.

„De a minősített személyi edzőkkel vagy más testmozgási programokkal való összefogás segíthet nekik abban, hogy a klinikai környezetben több fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlást írjanak fel vagy ajánljanak fel.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock