Karácsonyi desszert: Hófödte körtecideres torta
Hozzávalók
A süteményhez:
- 125 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 g kristálycukor
- 50 g kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál kóser só
- 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 125 g tejföl, szobahőmérsékleten
- 115 g sótlan vaj, megolvasztva és kihűtve
- 1,8 dl Guinness Extra Stout sör szobahőmérsékleten
A mázhoz:
- 115 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
- 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 168 g porcukor, átszitálva
- 3,8 dl körtecider
- 1 szelet aszalt körte a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175° C-ra, majd vajazzunk és lisztezzünk ki egy kerek tortaformát.
2. Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót egy kis tálban.
3. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat és a tejfölt, majd keverjük bele az olvasztott vajat és a sört. Adjuk a lisztes keveréket a tojásos keverékhez, és egy gumispatulával keverjük össze. Ha kész, öntsük az előkészített tortaformába, és süssük 35 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz. Sütés után a tésztát hagyjuk hűlni a formában 5 percig, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
4. Amíg a torta sül, készítsük el a mázat. Tegyük a megpuhított vajat és a krémsajtot egy elektromos keverőgép táljába, és közepes sebességen kb. 2 percig verjük, amíg krémes és jól összeáll. Ezután csökkentsük a sebességet alacsonyra, és adjuk hozzá a porcukrot, majd addig verjük, amíg össze nem keveredik. Lassan öntsük bele a körtecidert, és addig keverjük, amíg a máz összeáll. Hagyjuk a cukormázat egy kicsit megdermedni a hűtőben, amíg a torta elkészül.
5. Amikor a torta kihűlt, tegyük át egy tálra. A cukormázat kenjük a torta tetejére, egészen a szélekig elsimítva. Ha szeretnénk, díszítsük egy szelet aszalt körtével.
(Food52)
Nyitókép: Shutterstock