sult pulyka talalva

Karácsonyi menü: a tökéletes pulyka receptje egy Michelin-csillagos séftől

Corey Lee étlapjain nagyon ritkán szerepel baromfi hús, és ez a családi asztal menüjére is igaz. Egyszer az évben, az ünnepek beköszöntével viszont előszeretettel készít pulykát, amiért a kisgyerekektől kezdve a nagymamáig mindenki odáig van. A következőekben az ő technikáit leshetjük el a legjobb madár kiválasztásától egészen a tálalásig.


Corey Lee a három Michelin-csillaggal rendelkező, San Francisco-i koreai étterem, a Benu séfje a csütörtöki hálaadás kapcsán osztotta meg bombabiztos receptjét a legjobb pulykasülthöz, amit mi gyorsan adaptálhatunk is a karácsonyi menünkbe.

Bár Lee bevallotta, hogy ő döntené el, hogy mi legyen az ünnepi madár, akkor fürjhúst venne: az a kedvenc szárnyasa a világon, a lehető legideálisabbnak találja az ízét és a textúráját is. Persze nem felejti el, hogy a legtöbben inkább a hagyományoknál maradnak és pulykát vásárolnak, még szerencse, hogy ehhez is van néhány trükkje, hogy ne száradjon ki a madár és a fűszerezése is tökéletes legyen.

Első lépés, hogy milyen húst vegyünk: Lee a szabadtartásban nevelt, friss, nem fagyasztott madarat részesíti előnyben. Miután megvan az alanyunk, ideje nekilátni az elkészítésnek!

Érdemes nyolc órával sütés előtt előkészíteni, majd pedig megragadni egy éles kést, ugyanis Lee készítés előtt felvágja teljesen a madarat.

„Ha egy egész sült pulykát szeretnél tálalni az asztalodra, akkor az én módszerem nem a megfelelő megoldás. De így biztosítva van az egyenletes sülés, és felére csökken az elkészítési idő is."

— mondta Lee a Robb Report cikkében.

felszeletelt pulyka

Fotó: Shutterstock

AZ előkészítés során annyi hagymát, zellert és répát vág fel fokhagymával, hogy teljesen ellepjék a tepsi alját. A combokat bőrös felükkel felfelé a zöldségekre fekteti, és 150 fokos sütőben sütni kezdi. Egy óra elteltével mellérakja a mellhúst is, majd ugyanannyi ideig süti azt is.

Amikor úgy érzi, hogy a pulyka körülbelül félig megsült, felemeli a hőmérsékletet 200 fokra, és még körülbelül egy órán át süti, amíg aranybarna nem lesz. Ezalatt az idő alatt sótlan vajmártással tizenöt percenként locsolja a madarat. Akkor készül el a fogás, amikor a mell eléri a 75 fokos belső hőmérsékletet, a combok pedig a 80-at.

Tálalás előtt legalább fél óráig pihenteti kell az ételt úgy, hogy elég meleg maradjon fogyasztásig. Közben egy tálban mártást készít a kész étel mellé.


Nyitókép: Shutterstock