Diána hercegné

Elárverezik Diána hercegné leveleit, amiket a válása idején írt

Nemsokára árverésre kerülnek Diána walesi hercegné személyes levelei. Az üzeneteket két barátnőjének írta még a válása előtt. A szövegek tartalma az aukciósház szerint nagyon személyes és meghökkentő lehet a külső szemlélők számára.


A személyes emlékeket Susie és Tarek Kassem, a néhai hercegné barátnői kínálták fel a Lay's Auctioneers aukciósháznak. Elmondásuk szerint nagyon fontosok számukra a levelek, viszont a birtoklásukkal járó terhet és felelősséget nem szeretnék gyermekeikre átruházni. Éppen ezért döntöttek az eladás mellett, a végösszeget pedig jótékonysági cégeknek adományozzák majd.

Ez a kezdeményezés így olyan jó célt szolgál, amit az emberek megsegítéséről híres hercegné jó szívvel fogadna. Az aukciósház közleményében így jellemezték a leveleket és azok tartalmát:

„Azt a különleges és szeretetteljes kapcsolatot tükrözik, amelyet a legkülönlegesebb nőkkel ápolt, akiket valaha is ismert. Most, 2023-ban e megrendítő dokumentumok tulajdonjoga olyan felelősséget jelent, amelyet Kassemék nem kívánnak átadni gyermekeiknek vagy unokáiknak.

Úgy döntöttek, hogy eladják a leveleket, és az eladásból származó bevételt néhány olyan jótékonysági szervezet támogatására fordítják, amelyek közel álltak Susie és Diana szívéhez.”

A megjegyzések mellett egy fotót is közzétettek, melyen az egyik levél szerepel. A szóban forgó üzenetet a Kensington-palota levélpapírjára írta, a feltüntetett dátum pedig 1996. február 17. A rajongók jól tudják, hogy pár hónappal később a mostani Károly király és első felesége hivatalosan is elváltak egymástól.

Ez egyértelműen azt is jelenti, hogy a házassága problémáiról, illetve a lelki állapotáról is részletesen beszámolt a hercegné a leveleiben.

„Köszönöm a sok kedves dolgot, amit ma este mondtál nekem a telefonban. El sem tudod képzelni, hogy te és Tarek mekkora örömet és bizalmat hoztatok az életembe, és rendkívül szerencsésnek tartom magam mindkettőtökért, és köszönöm, hogy hisztek bennem"

— áll az egyék levélben.

A jótékonysági célok mellett az írott emlékek tulajdonosai tisztában vannak Diána emberekre gyakorolt hatásával is. Szeretnék, ha a leveleknek hála többen közelebb érezhetnék magukat a néhai példaképhez. Természetesen Kassemék megtartottak néhány nagyobb jelentőséggel bíró iratot, de a 30 darabból álló gyűjtemény így is egy teljesen új, bensőségesebb képet fest a királyi személyről.

A leveleket február 16-án árverezik el.

Nyitókép: Getty

(Independent)