Férfi jobb kezében e-cigaretta, másikban hagyományos cigik

Szívritmuszavarokat okozhat ez a dohánytermék

Az Egyesült Államokbeli Kentuckyban található University of Louisville Christina Lee Brown Envirome Institute kutatóinak új tanulmánya szerint az e-cigaretta aeroszololoknak való kitettség szívritmuszavarokat okozhat állatmodellekben, mind korai, mind kihagyott szívverés formájában.

A Nature Communications című szaklapban októberben közzétett tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az e-cigaretta folyadékokban (e-liquid) található bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség elősegíti a szívritmuszavarokat és a szív elektromos működési zavarát, olvasható a Medical Xpress cikkében.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az e-cigaretták rövid távú expozíciója destabilizálhatja a szívritmust az e-folyadékokban található specifikus vegyi anyagok révén. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az egyes ízeket vagy oldószereket tartalmazó e-cigaretta használata megzavarhatja a szív elektromos vezetését és ritmuszavarokat idézhet elő. Ezek a hatások növelhetik a pitvari vagy kamrafibrilláció és a hirtelen szívmegállás kockázatát”

– fogalmazott Alex Carll, a UofL élettani tanszékének adjunktusa és a tanulmány vezetője.

A kutatók a belélegzett e-cigaretta aeroszolok szívre gyakorolt hatását kizárólag az e-folyadékok két fő összetevőjéből (nikotinmentes propilénglikol és növényi glicerin), illetve nikotint tartalmazó, ízesített kiskereskedelmi e-folyadékokból vizsgálták.

Megállapították, hogy az összes e-cigaretta aeroszol esetében az állatok szívverése lelassult a szívás során, majd utána felgyorsult, ahogy a szívfrekvencia-variabilitás csökkent, ami az úgynevezett üss vagy fuss stresszválaszra utal. Ezenkívül a mentolízű e-folyadékból vagy a csak propilénglikolból származó e-cigik szívása kamrai aritmiát és egyéb vezetési rendellenességeket okozott a szívben.

„Ennek a tanulmánynak az eredményei azért fontosak, mert friss bizonyítékot szolgáltatnak azzal kapcsolatban, hogy az e-cigaretta használata zavarhatja a normális szívritmust - amit eddig nem tudtunk. Ez rendkívül aggasztó, az e-cigaretta használatának gyors növekedését tekintve, különösen a fiatalok körében”

– mondta el Aruni Bhatnagar, az UofL Környezetgyógyászati Tanszékének professzora.

Ahogy az e-cigaretta használata országszerte megnőtt, vita folyik a vaping lehetséges előnyeiről és ártalmairól. Mivel a vaping nem jár égéssel, kevesebb szén-monoxidnak, kátránynak vagy rákkeltő nitrózaminoknak teszi ki használóit és a járókelőket a hagyományos cigarettákhoz képest.

Az e-cigi az éghető cigarettákhoz hasonló mennyiségű aldehideket, részecskéket és nikotint szállíthat azonban. A vaping segíthet a dohányosoknak leszokni a éghető cigarettáról, de az e-cigi vonzereje és addiktív hatása arra ösztönözheti a fiatalokat, hogy ismeretlen hosszú távú kockázatok közepette használjanak vapinget vagy kezdjenek el dohányozni. Az Egyesült Államokban a gimnazisták több mint 25%-a és a felső tagozatos általános iskolás diákok 10%-a számolt be arról, hogy használt a világjárvány előtt e-cigarettát.

„Csapatunk megállapításai, hogy az e-cigaretta-liquidek bizonyos összetevői elősegítik a szívritmuszavarokat, azt jelzik, hogy sürgősen további kutatásokra van szükség ezen összetevők szívre gyakorolt hatásait illetően mind az állatokon, mind az embereken”

– fogalmazott Carll.

Nyitókép: Shutterstock