Kimberlitben fészkelő természetes gyémánt

Brutálisan drágul ennek a drágakőnek az ára is

Oroszország ukrajnai inváziója több, az országban üzletelő iparágat is érintett, legújabban a gyémántipart.


A Bloomberg jelentése szerint a kis nyersgyémántok ára március eleje óta csaknem 20 százalékkal emelkedett. A drágulás az Alrosa orosz bányavállalatot sújtó, az orosz-ukrán háború miatti amerikai szankciók következménye, amely a globális gyémánttermelés mintegy harmadát adja.

Mivel az Alrosa kikerült a játékból, a gyémántvágóknak, polírozóknak és kereskedőknek nehézségei vannak a drágakövek beszerzése terén.

Korábban a De Beers, a gyémántpiac másik nagy szereplője, raktárkészletei segítségével növelhette volna a kínálatot. Alig két évtizeddel ezelőtt a vállalat londoni széfjeiben állítólag 5 milliárd dollárnyi gyémánt volt. Most azonban a vállalat csak működő készleteket tart.

„Nagyon nehéz elképzelni, hogy új termelést indítanánk. A kínálat harminc százalékának eltávolítása nem fenntartható”

– idézi Bruce Cleavert, a De Beers vezérigazgatóját a Robbreport.

A De Beers kínálata valószínűleg nem fog jelentősen növekedni 2024-ig, amikor is a dél-afrikai bánya zászlóshajójának bővítése befejeződik. A vállalat még akkor sem termel sok olyan kisebb gyémántot, mint amilyenekről az Alrosa ismert.

Néhány vállalat, például a Tiffany & Co. és a Signet Jewelers már közölte, hogy nem vásárol több új, Oroszországban bányászott gyémántot, de mások nem tettek hasonló lépéseket. A Bloomberg megjegyezte, hogy az indiai gyémántiparban többen továbbra is érdekeltek az oroszországi vásárlásban.

Ez aggodalmakat keltett, hogy az orosz gyémántokat a világ más részeiről származónak fogják kiadni. A gyémántok már most is összekeverednek a kövek vágása, polírozása, gyártása és rögzítése során, így elég nehéz biztosítani, hogy egy-egy gyémánt honnan származik.

A De Beers megpróbálja megtalálni a módját annak, hogy gyémántjai ne keveredjenek bele ebbe az összevisszaságba.

„Meg kell mutatniuk nekünk, hogy a termelésünk nem keveredik”

–mondta Cleaver a vállalat ügyfeleiről.

Egyelőre nem világos, hogy az Alrosa mikor térhet vissza a szokásos üzletmenethez.

Nyitókép: Shutterstock