arctisztító nő a tükörben

Dupla arctisztítás: tényleg egészségesebbé teszi a bőrt?

A TikTok hemzseg a szépségápolási tanácsoktól, amelyek gyorsan népszerűvé válnak. A legújabb bőrápolási hack, amely vírusként terjed a közösségi médiaplatformon, a dupla arctisztítás.


Ahogy a neve is mutatja, a dupla tisztítás lényege, hogy minden alkalommal kétszer tisztítod meg a bőrödet, két különböző típusú tisztítószerrel. A TikTok tartalomkészítői szerint a dupla tisztítás tisztább, egészségesebb, ragyogóbbnak tűnő bőrt eredményez, de vajon tényleg ennyire hatékony, vagy vannak kockázatai, amelyekkel számolni kell?

​Mi az a dupla tisztítás?

A dupla tisztítás lényege nem csak az, hogy kétszer egymás után megismételjük az arcunk megmosását. A kettős tisztítás egy kétlépéses tisztítási rutin, és ennek a megközelítésnek a kulcsa abban rejlik, hogy felcseréljük az arctisztító szerek típusát, amelyekkel megmossuk az arcunkat. Először egy olajalapú terméket használunk, például tisztító balzsamot vagy hidrofil olajat, majd egy vízalapú tisztítószert, például tisztítóhabot vagy gélt.

​Miért fontos ebben a sorrendben kétszeresen tisztítani?

Az olaj alapú tisztítószerek segítenek feloldani és eltávolítani a bőrről az olajos szennyeződéseket, például a naptejet, az arcbőr sminktermékeket és a felesleges faggyút. Eközben a vízalapú tisztítószerek eltávolítják a vízben oldódó szennyeződéseket, például az izzadságot, a szennyeződéseket és a törmeléket, és segítenek lemosni a bőrfelületen maradt olajos maradványokat.

​A kettős tisztítás előnyei

habz\u00f3g\u00e9lt ken sz\u00e9t az arc\u00e1n egy n\u0151

Fotó: Shutterstock


Sok más TikTok bőrápolási trendtől eltérően a dupla arctisztításnak tényleg vannak előnyei, főleg rendszeres sminkelés esetén vagy naptej használatakor. A kettős tisztítás ugyanis alaposabb tisztítást biztosít, így segít kezelni mind a felszíni, mind a mélyen fekvő szennyeződéseket. Az olaj alapú tisztítószer lebontja a bőrödön lévő zsíros anyagokat, és fellazítja a sminket és a naptejet. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy a bőrápoló termékek mélyebben behatoljanak a bőrbe.

Ezután a vízalapú tisztítószer könnyedén elvégzi a munkáját, eltávolítva a maradék szennyeződéseket, biztosítva, hogy egyetlen bűnös sem veszélyezteti a bőr jólétét és regenerációs folyamatait. A kettős tisztítás különösen hasznos lehet a zsíros bőrtípusú emberek számára.

​A kettős tisztítás kockázatai

Mint minden bőrápolási tanácsok esetében, ez sem lesz mindenkinek megfelelő. Ha érzékeny vagy veszélyeztetett bőrbarázdákkal rendelkezel, a túlzott tisztítás kemény vagy szárító tisztítószerekkel irritációhoz, szárazsághoz és gyulladáshoz vezethet.

A túlmosás minden bőrtípusra kedvezőtlenül hat, kiélezi az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, és az extremumok kockázatát idézi elő. Veszélyeztetheti a bőr barrierjét, ami szárazságot, feszülést, bőrpírt és irritációt eredményezhet a száraz és érzékeny bőrű embereknél. Zsíros bőrtípus esetén pedig a túlzott mosás fokozott faggyúkiválasztást válthat ki, és súlyosbíthatja a zsírosodást.

Forrás: Healthline

Nyitókép: Shutterstock