Különböző parfümös üvegek világos háttéren

Eau de toilette vagy eau de parfum? Ez a valódi különbség

Akár a valaha volt legjobb parfümöt, akár egy szezonális nyári illatot vagy akár egy kultikus Chanel-klasszikust keresünk, néha megzavarhatnak minket a kategóriák. Sokan például nem tudják, mi a különbség az eau de toilette és az eau de parfum között. Most tiszta vizet öntünk a pohárba.


Eau de toilette

A francia toilette (személyes ápolási rituálé) kifejezésből származó elnevezés úgy lehetne fordítani, hogy a mosakodás vize. Az alkohol alapú parfümök és kölnik eredeti koncepciója sok átfedést mutatott a fürdőzéssel, a gyógyszerekkel, sőt még az élelmiszerekkel is.

Az Eau de Toilette koncentrációja 8-15% között van.

Eau de parfum


Az eau de parfum inkább marketinggel kapcsolatos terminológia, mint bármi más, és lazán összefügg a késztermékben lévő illóolaj koncentrációjával. Az Eau de Parfum jellemzően az eau de toilette és a parfum extrait (néha parfümolajnak is nevezik, mely körülbelül a 20-40%-os tartományban van) között helyezkedik el koncentrációban.

Otthoni használat esetén a parfüm jellemzően hosszabb ideig tartó, testesebb kifejeződése az illatnak, mint a toilette változat. Az eau de parfum 12-20% közötti koncentrációjú.

Különbségek

Nincs hivatalos szabvány arra vonatkozóan, hogyan különböztetjük meg a két kifejezést, sokszor leginkább a marketing és a márka preferenciái alapján történik és a két név az illatok különböző megjelenési formáit mutatja.

Általában az eau de toilette kevésbé koncentrált, mint az eau de parfum, míg a parfum a legkoncentráltabb az összes közül. De ez nem mindig ilyen egyszerű, mert nincs jogi vagy akár iparági szabvány, amely meghatározná, hogy melyiknek milyen koncentrációjúnak kell lennie. Ezek végső soron marketingfogalmak. Egyes márkák egy 15%-os koncentrációt eau de parfumnak, más márkák pedig eau de toilette-nek neveznek.

Általában az eau de toilette-t úgy állítják össze, hogy frissebb és könnyedebb legyen, és több fej- és szívjegyet tartalmazzon. Az Eau de parfumot viszont gazdagabbnak és melegebbnek tervezik, és inkább a szív- és alapjegyekre koncentrálnak.

Tartósság

Az eau de parfum tartósabb, mint az eau de toilette, de ettől függetlenül a hosszú élettartam magától a formulától függ. Egy fás és pézsmás anyagokra épülő eau de toilette kivételesen hosszú élettartamú lehet, míg például egy virágosabb és gyümölcsösebb eau de parfum nem biztos, hogy olyan tartós, mint egy eau de toilette, amely ezekre a lassabban eloszló anyagokra épül.

Parfümolajok

Az illatolaj a parfümnyelvben általában az illatkoncentrátumot jelenti – az olaj, amely a parfümformula kevert kifejeződése, mielőtt vízzel és alkohollal összekevernék.

Az olajok és az attárok [100%-os illóolaj] általában tartósabbak, mint az eau de toilette vagy az eau de parfum, mivel nem alkoholos alapban vannak, ami természetesen múlékonyabb és pezsgőbb, mint egy olaj. Az olajoknak több hőre és energiára van szükségük ahhoz, hogy elpárologjanak a bőrről, így általában tovább maradnak meg.

Ugyanebből az okból kifolyólag ezek a hosszabb ideig tartó olajok nem annyira diffúzak, mint egy hagyományos eau, ehelyett jobban a bőrhöz tapadnak. Aztán megint csak az összetételben felhasznált alapanyagoktól függ. A folyékony aranyként is ismert parfüm összetevő, az oud például egyszerre hihetetlenül erős és hosszan tartó.