Különböző édességek fekete háttéren

Mi történik a testeddel, ha minden nap desszertet eszel?

Vajon a napi desszertfogyasztásnak jelentős egészségügyi következményei vannak? Az alábbi cikkben a rendszeres desszertfogyasztás lehetséges egészségügyi hatásait mutatjuk meg.


1. Javíthatja az ételekkel való kapcsolatunkat

Ha nem korlátozzuk, hanem teljes szabadságot adunk magunknak azzal kapcsolatban, hogy mit együnk, az elősegítheti az étellel való jobb kapcsolatunkat. Ha szeretjük az édességet, akkor annak korlátozása valószínűleg rosszabbat tesz, mert csak ezen fog járni az agyunk, hogy mi van, ha megszegjük a fogadalmunkat.

Ha azonban megengedjük magunknak, hogy ehessünk desszertet, akkor élvezni fogjuk és nem csinálunk nagy ügyet belőle. Olyan mennyiséget ehetünk belőle, ami kielégítő, és megelőzhetjük azt a káros kört, hogy napokig korlátozzuk a fogyasztását, majd a végén egyben felfaljuk az egészet.

Egy, az American Journal of Health Promotion című folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmány szerint az intuitív étkezés gyakorlásával az evés feltétel nélküli engedélyezése javíthatja az önbecsülést, miközben csökkenti a depressziót és a kényszeres evést.

2. Tápanyag-löketet adhat

Ha gyümölcs található a desszertben, az antioxidánsokat és rostokat adhat hozzá az étketéshez, amelyek segítenek csökkenteni a betegségek kockázatát és elősegítik a bélrendszer egészségét. A diófélékkel és magvakkal készült desszertek segít egészséges zsírokat és fehérjéket biztosítanak, amelyek jótékony hatással lehetnek az agy egészségére.

Az étcsokoládé és a különféle fűszerek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, míg a tej alapú forró csokoládé vagy a joghurtparfé kalciumban gazdag.

3. Növelheti a zsírmájbetegség kockázatát

Az olyan desszertek, mint a fagylalt és a pékáruk általában elég magas telített zsírtartalmúak, ami hozzájárul a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kialakulásához. Ez a gyakran tünetmentes állapot a májban felhalmozódó zsírból ered, de egyeseknél olyan egészségügyi szövődményekhez vezethet, mint a májzsugor.

Az újabb kutatási áttekintések, köztük egy, a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány azonban megkérdőjelezik ezen állítások megalapozottságát.

Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint a telített zsírsavakat az energiabevitel 10%-ára korlátozzuk, míg az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) legfeljebb 6%-ot javasol. Egy 2000 kalóriás étrendben ez napi 23, illetve 14 grammot jelent.

4. Növelheti a szívbetegségek kockázatát

A nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Az iránymutatások szerint a hozzáadott cukrok teljes bevitelét a napi energiabevitel 10%-ára korlátozzuk, ami 2000 kalóriás étrend esetén 48 grammot vagy 12 teáskanálnyit jelent. Az Amerikai Szív Szövetség ennél szigorúbb ajánlása szerint a nők esetében legfeljebb 6 teáskanál, míg a férfiaknál 9 teáskanál ez a mennyiség.

Nyitókép: Shutterstock