Valentin-napi édesség a tökéletes romantikához
Elég kényeztető egy különleges alkalomra, mégis elég egyszerű ahhoz, hogy hétköznapokon is elkészíthessük.
Hozzávalók (2 személyre)
- 50 g sózott vaj, kockára vágva, plusz extra a zsiradékhoz
- 50 g étcsokoládé, apróra vágva
- 1 púpozott evőkanál instant kávépor
- 50 g őrölt mandula
- 1 közepes méretű tojás
- 50 g porcukor
- porcukor (opcionális)
- Crème fraîche a tálaláshoz (opcionális)
- Málna a tálaláshoz (opcionális)
- 10 cm-es szív alakú vagy kerek szivacsos tortaformák (opcionális)
Elkészítés
1. Vajazzuk és béleljük ki sütőpapírral a sütőformákat. Egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat és a csokoládét nagyon alacsony hőfokon. Ha teljesen megolvadt, keverjük bele az eszpresszóport. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az őrölt mandulát.
2. Válasszuk szét a tojást. Egy makulátlanul tiszta tálban verjük fel a tojásfehérjét, és amint elkezd habosodni, kanalanként adjuk hozzá a porcukor felét, közben folyamatosan verjük, amíg egy fényes és kemény, habcsókszerű fehér masszát nem kapunk. Egy másik tálban a tojássárgáját a maradék cukorral addig verjük, amíg térfogata megduplázódik, és halvány, krémszerű sárga árnyalatot kap. Óvatosan forgassuk bele a fehérjét a sárgájába, majd forgassuk bele az olvasztott csokoládékeveréket.
3. Melegítsük fel a sütőt 140 °C-ra (légkeverés, gáz 3). Osszuk el a süteménytésztát egyenlően az előkészített formák között, és süssük 20-25 percig. A süteményeknek a tetejükön száraznak és keménynek kell lenniük. Ellenőrzésképpen, hogy kész van-e, szúrjunk egy fogpiszkálót vagy kést a közepébe; nem fog teljesen tisztán kijönni, de a süteménynek inkább omlósnak, mint folyósnak kell lennie.
4. Hagyjuk legalább 10 percig hűlni a formában, majd tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékleten, porcukorral meghintve és/vagy tetszés szerint crème fraîche-csel vagy málnával díszítve.
Ez a sütemény légmentesen záródó edényben akár 4 napig is eláll.
Nyitókép: Shutterstock