nő jógázik a tengerparton

Ha ezt az edzést követed, az agyműködésed is javul

A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a kognitív hanyatlást, az Alzheimer-kór és más neurológiai betegségek kockázatát. Íme, a legjobb módja annak, hogy te is felpezsdítsd az agyműködésed!Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a testmozgás javítja az agyi neuronok növekedését és fejlődését, és csökkenti a toxicitást és a fehérjék felhalmozódását az agyi artériák falán. Összeszedtük az EatingWell cikke alapján, mikre érdemes figyelni, hogy sokáig megőrizzük elménk frissességét.

​Hogyan hat a testmozgás az agyad egészségére?

„A rendszeresen sportoló felnőtteknél jelentősen csökken az agyszöveti sorvadás, valamint az érszöveti sérülés. A memória szempontjából fontos agykérgi részek megvastagszanak, és csökken az időskori agysejtvesztés mértéke"

– hangsúlyozza Dr. Marat Reyzelman neurológus és klinikai neurofiziológus.

Valószínűleg sokan tudják, hogy a testmozgás során fokozódik az agy oxigénellátása, ami fontos az új agysejtek növekedéséhez, fejlődéséhez és fenntartásához, de az agysejtek közötti új kapcsolatok kialakításához és az agysejtek pótlásához is. A véráramlás és oxigénszállítás létfontosságú a memória, a megismerés, a figyelem és a koncentráció javításához.

id\u0151s \u00far sakkozik

Fotó: Shutterstock

A testmozgás a szív- és érrendszerünk egészségének javításával is kihat az agyműködésre, csökkenti a sztrók és az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Továbbá csökkenti a gyulladást, és a stresszhormonok termelődését, ezáltal lassítja az agy öregedését. A sport az agy endorfin- és neurotranszmitter-termelését is fokozza, amelyek javítják általános fizikai és mentális közérzetünket.

​Hogyan eddzünk a jobb agyműködésért?

Szakértők szerint a hatás érdekében három kulcsfontosságú testmozgási formát építsünk be a mindennapjainkba: aerob testmozgás, erő- vagy ellenállásos-edzés, valamint jóga és mindfulness gyakorlatok.

​1. Aerob testmozgás

csoportos aerob edz\u00e9sen r\u00e9sztvev\u0151 n\u0151k

Fotó: Shutterstock

Ismerve az agy oxigénellátásának fontosságát, nem csoda, hogy az aerob edzés az első helyen áll a rutinba beépítendő edzéstípusok listáján. A futás, a gyors séta, az evezés, az úszás vagy a kerékpározás néhány könnyebb gyakorlattal kombinálva rendkívül előnyös az agyműködésre.

​2. Erőedzés

er\u0151nl\u00e9ti edz\u00e9st v\u00e9gz\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Az erőedzés minden olyan gyakorlatot magában foglal, ami ellenállást használ – történhet ez testsúllyal, szabad súlyokkal vagy gépekkel. Az erőedzés megelőzi az agy tanulási és memóriaközpontjának degenerációját.

​3. Jóga

j\u00f3g\u00e1z\u00f3 n\u0151 kiscic\u00e1val

Fotó: Shutterstock

A jógát a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatású mozgásmódszerként tartjuk számon. A mély légzésre és a testsúly használatára összpontosító, az erőt, a rugalmasságot és a mozgékonyságot fejlesztő jóga hatékony eszköz a szorongás, a depresszió és a stressz csökkentésére.

​Mennyi testmozgásra van szükséged?

Bár egyes tanulmányok szerint egészségünk szempontjából a legjobban akkor járunk, ha hetente 5 órát sportolunk; de legalább heti 2-3-szor 30-45 perc mozgást iktassunk be a fent említettek közül. Ha újrakezdő vagyunk, kezdjük lassan, és fokozatosan építsük az állóképességünket.

Nyitókép: Shutterstock