Egy lány a földön ülve nyújt edzés előtt

A betegség alatti edzés segíti a gyorsabb gyógyulást? A válasz közel sem egyértelmű

Mivel a rendszeres testmozgás segít megerősíteni az immunrendszert, így sokan azt gondolják, hogy a betegségek alatt végzett tornával kiizzadhatják a kórokozókat. Ez nem feltétlen igaz, hiszen ezzel túl sok megerőltetés érheti a szervezetet. Mi a szakértők válasza?


A rendszeres — akár kevésbé megerőltető típusú — edzés több szempontból is védi az immunrendszert a különböző betegségektől. Egyrészről mozgás során különböző hormonok szabadulnak fel, melyek kiváltják a fontos immunsejtek gyors működését, így segítenek felismerni a vírusok vagy más kórokozók jelenlétét. Másfelől a véráramlás is fokozódik, melynek hála baktériumokat elpusztítod sejtek aktivizálódnak.

Mindemellett azt is bebizonyították, hogy azoknál az idősebb felnőtteknél, akik egy hónapon keresztül rendszeresen sportoltak, gyorsabb volt a bőrseb gyógyulása, mint az inaktív kontrollcsoportnál. Ez a típusú gyógyulási folyamat csökkenti a vírusok és baktériumok szervezetbe jutásának esélyét.

Három tanulmány során olyan embereket vettek alapul, akik nem mozogtak rendszeresen. Egy részük 40-45 perces, rendszeres, élénk gyaloglásba kezdett egy hónapon keresztül minden nap, az eredmények szerint pedig 40-50 százalékkal kevesebbszer kaptak el felső légúti fertőzést, mint a kontrollcsoportba került társaik.

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan tanulmány, mely vizsgálta volna a betegség alatt végzett testmozgás pozitív vagy negatív hatásait. Nehéz lenne kivitelezni ilyen tesztet, hiszen az azt jelentené, hogy bizonyos alanyoknak szándékosan meg kellene fertőződnie, ami veszélyes, valamint etikátlan is lenne.

Ennek ellenére a szakértők, valamint több orvos is rendszeresen ajánlja, hogy azok az emberek, akik képesek felkelni az ágyból és nem érzik magukat különösebben rosszul, nyugodtan próbálkozzanak kisebb intenzitású gyakorlatokkal. A tünetek csökkenésével fokozatosan növelhető az erőbefektetés.

Nyitókép: Unsplash/Anastasia Hisel

Forrás: ScienceAlert