Egy nő a tükörben saját magával néz szembe az edzőteremben

Hat trükk, amivel csillapíthatjuk az edzés előtti szorongásunkat​

Számos oka lehet annak, hogy az félünk edzőterembe járni, viszont ezek mindegyikét le tudjuk küzdeni néhány egyszerű praktika bevetésével. A továbbiakban hat ilyen praktikát olvashatunk, hogy a félelem ne akadályozzon minket az edzésben.


Sokan azért kerüljük az edzőtermeket, mert idegen, ezáltal pedig ijesztő helyként tekintünk rájuk. Ez nem feltétlen igaz, viszont az ismeretlen dolgoktól gyakran tartanak az emberek. Ennek leküzdéséhez a lehető leggyorsabban meg kell ismernünk az adott környezetet. Nem kell tartanunk attól sem, hogy mások kinéznének minket kezdeti tudatlanságunk miatt, hiszen mindenki az elején kezdte. Az első lépéseket a legnehezebb megtenni, de van néhány módszer, amikkel azok is egyszerűbbé válhatnak.

Ezeket a lépéseket érdemes megtenni, hogy leküzdjük az edzőtermektől való félelmünket:

1. Kezdetben olyan gyakorlatokat találjunk ki, amelyeket egyszerűen el tudunk sajátítani!
Nem kell azonnal a komplikáltabb gyakorlatokkal kezdeni, először figyeljük meg a terem hangulatát és a benne uralkodó dinamikát. Ismerkedjünk a teremmel! Ajánlatos tartalék gyakorlatokkal készülni, ha egy gép foglalt lenne.

2.Nézzünk utána az edzőteremnek jelentkezés előtt!
Ha vannak fenn online videók vagy képek, azokat mindenképp tekintsük meg, valamint az se árt, ha személyesen is felmérjük a terem kínálatát még a bérlet vásárlása előtt. Az edzések kezdetét megelőzően nyugodtan keressünk rá online, hogyan kell rendeltetés szerűen használni az adott eszközöket. Ebben természetesen egy személyi edző tanácsait is kikérhetjük.

3.Keressünk egy megfelelő edzésprogramot az interneten, vagy kérjünk tanácsot egy szakértőtől!
Ezáltal a teremben is céltudatosabban foguk közlekedni, és nem helyben kell majd kitalálnunk a napi aktivitást.

Egy n\u0151 edz a konditeremben

Fotó: Unsplash/Sven Mieke

4. Fontoljuk meg a csoportos edzéseket, hogy így is csillapítsuk lámpalázunkat mások előtt! Ilyen foglalkozásokon hasonló szituációban lévő emberekkel edzhetünk együtt, így egyszerűen növelhetjük önbizalmunkat, valamint a gépek és a módszerek technikáit is rutinná tehetjük.

5.Kerüljük a csúcsidőt, hogy a saját tempónkban és izgalom nélkül ismerjük meg a termet! Ha felfedeztük a környezet nyújtotta lehetőségeinket, akkor sokkal kevésbé idegenkedünk majd az edzések során.

6. Számítsunk némi szorongásra, hiszen ez a kezdeti időkben elkerülhetetlen. Bizonyos nyugtató, meditációs gyakorlatok segíthetnek minket a mentális rákészülésben, valamint mindig lebegjen a cél a szemünk előtt. Egy idő után magától megszűnik a szorongás.

Nyitókép: Unsplash/Scott Webb

Forrás: ScienceAlert