Zöldségek fehér kerámia tálban

Egy étrend alig 2 hónap alatt javíthatja a szív egészségét

Mindössze két hónap alatt pozitív egészségügyi eredményeket hozott a vegán étrend egy új kutatás résztvevőinek.

Az eredmények alapján a legtöbbünk számára előnyös lenne a növényi alapú étrendre való áttérés, mondta el Christopher Gardner, a Stanford Egyetem táplálkozástudományi kutatója.

22 egészséges egypetéjű ikerpár bevonásával készült kutatás a genetikai, nevelési és életmódbeli különbségeket kontrollálva, az ikreket két csoportra osztották. Mindkét csoport zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és magvakat tartalmazó, egészséges étrendet kapott, az egyetlen különbség az volt, hogy mindkét ikerpár egyik tagja egészségesnek tartott mennyiségű húst is fogyasztott, míg a másik csoport étrendje szigorúan növényi alapú volt.

„Ez a tanulmány nemcsak azt bizonyította úttörő módon, hogy a vegán étrend egészségesebb, mint a hagyományos mindenevő étrend, de az ikrekkel is nagyon jó volt együtt dolgozni.Ugyanúgy öltözködtek, ugyanúgy beszéltek, és olyan tréfálkozás volt közöttük, amilyen csak akkor lehetett, ha túl sok időt töltöttek együtt”

– mondja Gardner.

A kísérlet első négy hetében mindkét csoport speciálisan elkészített ételeket kapott reggelire, ebédre és vacsorára, és szigorú utasításokat kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen rágcsálnivalókat fogyaszthattak. Ezek között szerepelt a feldolgozott élelmiszerek kerülése és az élelmiszercsoportok kiegyensúlyozott változatosságának fenntartása.

A kísérlet második részében a résztvevőknek további négy héten keresztül kellett folytatniuk a diétát, ekkor már saját maguknak vásárolva és főzve.

„Bár a fogyást nem akadályoztuk meg, a diétánk kialakítása nem tartalmazott előírt energiakorlátozást, és nem is fogyókúrának szántuk. A résztvevőknek azt mondtuk, hogy a vizsgálat során addig egyenek, amíg jóllaknak”

– írta tanulmányukban kollégáival Matthew Landry stanfordi élelmiszerkutató.

Bár mindkét csoportban javult a szív- és érrendszeri egészség, a növényi alapú étrenden lévő ikreknél volt a legnagyobb javulás. Nemcsak az éhgyomri inzulinszintjük csökkent 20 százalékkal, hanem csökkent az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin (LDL-C) szintjük is.

Ez a fehérje szállítja a zsírmolekulákat a szervezetben, különösen a koleszterint, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az LDL-C optimális szintje kevesebb, mint 100 mg/DL. A kísérlet előtt a mindenevők átlagos szintje 118,5 mg/dl volt, ami 116,1-re csökkent, míg a vegán csoportban 110,7-ről 95,5 mg/dl-re csökkent ez az érték.

A vizsgálat során a B12-vitaminban is megfigyelték a várható csökkenést, de mivel elég rövid időszakról volt szó, a kutatók szerint ez még nem vált szignifikánssá.

A szigorúan növényi alapú étrendre való áttérés kockázatos lehet, ha helytelenül végezzük, mivel valóban nehezebbé válik bizonyos kritikus tápanyagok, például a B12 bevitele. A teljesen vegánná váló embereket gyakran ösztönzik arra, hogy étrend-kiegészítőket szedjenek, hogy ellensúlyozzák ezt a hatást.

Egyre több bizonyíték utal a növényi alapú étrend egyértelmű egészségügyi előnyeire, mint a fogyás, a vérnyomás csökkentése, valamint a cukorbetegség és a szívproblémák alacsonyabb kockázata a különböző etnikai csoportokban.
Mivel az egészségügyi markerek növekedése a kontrollcsoportban is megfigyelhető volt, a több növényi alapú élelmiszerre való áttérés is egyértelműen előnyös lehet.

„A vegán étrend további előnyökkel járhat, mint például a bélbaktériumok növekedése és a telomérveszteség csökkentése, ami lassítja a szervezet öregedését”

– magyarázza Gardner.

Hozzátette azonban, hogy a szigorúan vegánságnál fontosabb, hogy több növényi alapú élelmiszert építsünk be az étrendünkbe.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash