4 tipp, hogy egészséges maradj az utazás során
1. Felkészültség
Utazás előtt nézzünk utána, hova is utazunk, mit kell tudni az adott helyről. Tudjuk meg, milyen egészségügyi kockázatok lehetnek jellemzők, és hogyan kerülhetjük el őket. Győződjünk meg róla, hogy minden gyógyszerrel rendelkezünk-e, amit magunkkal kell vinnünk, és nézzünk utána, milyen egészségügyi szolgáltatások állnak rendelkezésre a célállomáson, ha szüksége lenne rájuk.
2. Hidratálás
A folyadékpótlás fontos, különösen akkor, ha repülőn utazunk, vagy ha sok időt töltünk légkondicionált helységben. Mindig tartsunk magunknál egy vizes palackot, és egész nap kortyolgassuk azt. Ha nem szeretjük a sima vizet, válasszunk kókuszvizet, vagy ízesítsük a vizünket néhány szelet citrommal vagy lime-mal, gyógynövényekkel vagy bogyós gyümölcsökkel.
3. Étkezés
A helyi konyha élvezete az utazás élményének része, de csak óvatosan válasszunk, az emésztési panaszok elkerülése érdekében.
Lehetőleg válasszunk friss, rendelésre főzött ételeket, és kerüljük az összetett szénhidrátokat és a vörös húsokat, amik megemésztése hosszabb időt vesz igénybe, amikor a testhőmérséklet emelkedik, valamint az olajos ételeket és a fűszeres ételeket. Válasszuk inkább a friss gyümölcsöket és salátákat, különösen a magas víztartalmúakat, mint például a leveles zöldségek, az uborka, a görögdinnye, a mangó és az ananász.
4. Fényvédelem
Az UV-sugárzásra már rég nem csak a nyári hónapokban kell ügyelni, ezért elengedhetetlen a fényvédő alkalmazása.
Nyitókép: Shutterstock