Pohár vizet a kezében tartó nő

Ennyi vizet kell inni naponta az egészséges bőrért

A dehidratáció következményei sokkal súlyosabbak lehetnek, mint a kissé kevésbé ideálisnak tűnő bőr, különösen hosszú távon.


Kérdezzük meg bármelyik bőrgyógyászt, hogy mi a legjobb tanácsuk az egészséges, ragyogó bőrhöz, a legtöbben valószínűleg azt fogják válaszolni, hogy a rendszeres fényvédelem és a hidratáltság.

Sokak számára okoz problémát az elegendő mennyiségű vízfogyasztás, van, aki az ízét nem szereti, más egyszerűen nem szomjas. Köztudott, hogy a hidratálás alapvető fontosságú, többek között az egészséges bőr fenntartásáért is.

A testünknek és benne minden szervnek szüksége van a vízre, mint alapvető tápanyagra. Az ionos vegyületek és az oldott anyagok feloldódnak a vízben, ez a folyamat pedig lehetővé teszi a kritikus vegyületek szállítását a bőr sejtjeihez és struktúráihoz.

Míg a víz szerepe a vegyületek szállításának segítésében esztétikailag előnyös a bőr számára, az kritikus szerepet játszik a bőr általános egészségének fenntartásában is.

Amikor hidratáltak vagyunk, a bőr barrier funkciója optimalizálódik, megvéd minket a fertőzésektől, valamint az ultraibolya fény és a környezetszennyezés okozta károsodásoktól. Ha azonban nem iszunk elég vizet, a következmények sokkal nagyobb problémát okozhatnak, mint a kissé kevésbé ideálisnak tűnő bőr, különösen hosszú távon.

Dehidratáltság esetén bőrünk mikrobiomja egyensúlytalanná válik, és könnyebben éri sérülés vagy gyulladás. A krónikus rossz szokásokból (pl. soha nem iszunk vizet) eredő károk pedig lassú égési sérülésekké válhatnak, amelyek évek múlva mutatkoznak meg.

Az általános ajánlás szerint naponta 1,5 (vagy több) centiliter vizet kell inni kilónként. Azonban a szükséges vízmennyiség sok tényezőtől függ, többek között attól, hogy mennyire száraz vagy párás éghajlati övezetben élünk, mekkora az aktivitási szintünk (többet izzadunk-e), a súlyunktól és az esetlegesen szedett gyógyszerektől.

Fontos jel lehet a vizelet színe. Ha az világos sárga, szinte áttetsző, akkor megfelelő hidratáltságról van szó.

Bár a piacon rengeteg kiváló hidratáló bőrápoló termék kapható, ezek nem tudják teljes mértékben helyettesíteni a vízből származó hidratálás előnyeit azok számára, akik ritkán isznak vizet.

A bőr hidratálása javíthatja a bőr megjelenését, de nem helyettesítheti a megfelelő mennyiségű víz funkcionális előnyeit a bőrsejtekben és a bőrszerkezetekben. Emellett dehidratáltság esetén a sejtek vérellátása is csökken. Amikor a véráramlás csökken, a szervezet azon képessége is csökken, hogy létfontosságú tápanyagokat juttasson a bőr sejtjeihez.

Ha nagyon nem szeretjük a sima vizet, helyettesítsük szódavízzel vagy gyógyteával. A szódavíz vagy a szénsavas víz hidratáló tulajdonságait tekintve majdnem egyenértékű a hagyományos vízzel. A gyógy-és gyümölcsteák szintén közel egyenértékűek a hagyományos vízzel, mivel elsősorban vízből állnak.

A koffeintartalmú italokról, mint a kávé és egyes teafajták, általában azt gondolják, hogy a koffein vízhajtó hatása miatt dehidratálják a szervezetet. A kávéban és a teában lévő koffein vizelethajtó hatása valószínűleg nem ellensúlyozza az ezekben az italokban lévő víz hidratációs előnyeit. A koffein antioxidáns, így kis mennyiségben nagyon jótékony hatással lehet a bőrre. Ügyeljünk rá, hogy naponta legfeljebb 250 mg koffeint fogyasszunk.

Ha rendszeresen cukorral isszuk a kávét vagy a teát, azzal semmivel sem vagyunk előrébb, ami a bőrápolást illeti, mivel az árt a bőrünknek, károsítva a kollagént és az elasztint, ami ráncokhoz és megereszkedéshez vezet, gyulladásos bőrbetegségeket okozhat.

A bőr károsodásán túli problémák

Fontos a szép bőr, persze, de a dehidratáltság jóval komolyabb problémákat is okozhat, például a szívnek, a veséknek és hosszú távon az egész szervezetnek

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock