Vízvizsgálati tesztkészlet vízbe mártva, fekete háttér előtt

Tényleg egészséges a lúgos víz?

Valóban vannak egészségügyi előnyei vagy marketingfogásról lenne szó?

A folyadékpótlás számos előnnyel járhat. Ragyogó bőr, magasabb energiaszint és a szív egészsége csak néhány ezek közül. Sok termék próbálja kihasználni a megfelelő hidratálásban rejlő lehetőségeket, a lúgos víz is ezek közé tartozik. A világháló szerint a lúgos víz a hidratáltság javítására, a véráramban lévő savak csökkentésére, az egészséges emésztés elősegítésére, az öregedés lassítására és a csontvesztés csökkentésére is kedvezően hat. Valóban így van vagy jó reklámfogásról lenne szó, esetleg a kettő keveréke?

A lúgos víz hidrogénből és oxigénből áll, mint minden víz, de magasabb a pH-értéke, mint más vizeknek. Tartalmazhat hozzáadott ásványi anyagokat vagy összetevőket is, például szódabikarbónát, hogy a pH magasabb legyen.

A pH rövidítés a potenciális hidrogént jelenti, ami arra utal, hogy egy anyag mennyire savas vagy bázikus. A pH-skála 0-tól 14-ig terjed – a nulla savas, a 14 pedig lúgos. A citrom általában 2-es (savas), míg a szódabikarbóna 8-as vagy 9-es (lúgos). Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint az ivóvíz pH-értéke a pH-skálán 6,5 és 8 között lehet, de a legtöbb csapvíz 7-es (semleges) vagy az alatti értéket mutat. Minden 7-es érték feletti víz lúgosnak számít.

Hogyan készül a lúgos víz?

Kétféle lúgos víz létezik, természetes és mesterséges. Egyes vizek lúgosabbak lehetnek, ha természetes módon olyan területen fordulnak elő, ahol bizonyos ásványi anyagokban gazdag kőzetek találhatók. A természetes lúgos víz egyes márkái tartalmazhatnak kalciumot, káliumot, magnéziumot és bikarbonátot. Ezek a hozzáadott ásványi anyagok a lúgosságot és az ízt hivatottak gazdagítani.

A vizet egy elektrolízisnek nevezett eljáráson is át lehet vetni a pH-érték emelése érdekében. A boltok polcain található lúgos vizeket, mint például a Smartwater és az Essentia márkákat, általában ionizátoron – a savasabb molekulák leválasztására szolgáló készüléken – vezették át.

Számos otthoni módszer is létezik ugyanennek a hatásnak az elérésére, például otthoni ionizátorral, vízszűrővel, pH-cseppekkel vagy akár éléskamrai összetevőkkel, például szódabikarbónával.

Milyen előnyei vannak a lúgos víznek?

Egyes tanulmányok szerint a savasság elősegíti a daganatok növekedését, ami felveti a kérdést: segíthet-e a lúgos víz magas pH-értéke (vagy bázikus potenciálja) a rák megelőzésében? Nincs orvosi bizonyíték arra, hogy a lúgos víz fogyasztása gátolja a rák növekedését.

A Medical Gas Research című szaklapban közzétett klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a lúgos víz rendszeres fogyasztása segített enyhíteni a gyomor-bélrendszeri tüneteket (mint például a gyomorfájás, gyomorégés, nehéz gyomor, alhasi fájdalom, puffadt gyomor stb.). Bár ezek az eredmények ígéretesek lehetnek, a lúgos víznek egyesek számára káros hatása is lehet.

Más kutatások a lúgos vizet a lassabb öregedéssel és a csontok romlásával hozzák összefüggésbe, de az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jelentős tudományos bizonyítékok hiányában elutasította a lúgos víz és a csontritkulás közötti kapcsolatra hivatkozó állításokat. Az állítólagos előnyök közül sok olyan tanulmány eredménye, amelyek állati reakciókat (gondoljunk az egerekre) az emberi egészséggel hoznak összefüggésbe, vagy amelyeket kis léptékben végeztek. Bár sok állítás ígéretesnek hangzik, sajnos hiányoznak az ezeket alátámasztó erős klinikai adatok.

Mik a lúgos víz kockázatai?

Bár a vér pH-értékének 7 körül kellene maradnia, ez nem igaz a gyomorra. A gyomor pH-értékének sokkal alacsonyabbnak kell maradnia, 2 vagy 3 körül, mivel a gyomorsav létfontosságú a megfelelő emésztési működéshez, és szükséges a rossz baktériumok elhárításához. Ezen szintek felborulása hányingert vagy bőrirritációt okozhat, de semmi sem túl fenyegető.

Feltételezve, hogy az embernek megfelelően működnek a veséi, a lúgos víz fogyasztása biztonságosnak tűnik. Az ember érezhet némi emésztőrendszeri kellemetlenséget vagy bőrirritációt, ha túlzásba viszi a fogyasztást, de általánosságban biztonságosnak tűnik. A lúgos vizet azonban valószínűleg jobb kihagyni, ha vesebetegségben szenvedünk, mivel a felesleges ásványi anyagok egészségtelen felhalmozódáshoz vezethetnek a szervezetben.

Kell-e lúgos vizet inni?

A vérünk pH-értéke nagyon szigorúan szabályozott, így amikor az étrendünket és a különböző állításokat vizsgáljuk, miszerint bizonyos ételek fogyasztása vagy lúgos víz fogyasztása semlegesíti a pH-értéket, valójában nincs olyan élelmiszer, amely ezt megtenné, mondja Rebecca Harken dietetikus.

A testünk fogja ezt megtenni helyettünk. Ha a testünk érzékeli a túlzott savasságot, a tüdőnk és a vesénk azonnal sebességbe kapcsol, és azt teszik, amihez a legjobban értenek – szabályoznak. A folyamat során a szén-dioxidot kilélegzéssel és vizelettel ürítik ki, vagy bikarbonátot választanak ki (az anyagcsere mellékterméke, amely pufferolja a savat).

Egyes állítások szerint a lúgos víz jó edzés utáni regeneráló ital a hidratáló jellege miatt, bár Harken azt javasolja, hogy inkább a hagyományos vizet vagy sportitalt válasszuk helyette, de bármilyen módon is jutunk folyadékhoz, az már győzelem.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock