![Csokoládékockák kakaóporban](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy81MDc1MzQ3OC9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc1ODgzNjA4NX0.bXr9QwkdYz34qU1QUuJmirBhbPHrj7KtYlladqlp8qA/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C135%2C0%2C136)
Egyél desszertet, a csokoládé egészséges!
Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia professzora szerint a csokoládé bizonyos fajtáinak, a 70% feletti kakaótartalmú étcsokoládénak kifejezetten jó egészségügyi hatása van.
A minimum 70%-os étcsokoládé körülbelül 10 gramm rostot tartalmaz, ami több mint a fele a legtöbb nyugati ország átlagos rostbevitelének, valamint tele van polifenolokkal is. Míg a rostok alapvető fontosságúak a vércukorszint szabályozásában, a bélrendszer egészségének javításában és a gyulladások csökkentésében, addig a növényi élelmiszerekben található polifenolok erős antioxidáns vegyületek.
Spector egy nemrég készült, 20 000 ember bevonásával végzett, három és fél éves vizsgálatra hivatkozott, melyben azok a személyek, akik a kutatás teljes ideje alatt kakaókivonat-kiegészítőket szedtek, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint a placebocsoport tagjai.
A legfontosabb tehát, hogy a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládé rendelkezik a fent említett jótékony hatásokkal, de mindig érdemes a címkét is érdemes ellenőrizni, hogy a választott csokoládé minimális számú összetevőt tartalmazzon.
Minél kevesebb az adalékanyag és a cukor, annál jobb. Spector a kézműves csokoládét ajánlja, mivel azokban csak két-három összetevő van.