Súlyzó, mérőszalag, almák, vizek, törülköző a földön

Módszerek, amikkel motiválhatod magad az egészséges életre

Manapság igen sokan küzdünk az egészséges életmód kialakításáért és fenntartásáért. Ez sokszor a kudarc érzésével társulhat, ami akadályoz minket az életforma megtartásában. A legfontosabb azonban egyéni szinten a motiváció keresése és szem előtt tartása.


Azonban a motivációnkat is sokszor nehéz megtalálni a hétköznapokban, így cikkünkben összeírtunk pár módszert, amikkel remekül motiválhatod magad az egészséges élet fenntartására.

Elhatározás

Az első lépés az egészséges életmódra való áttérésnél mindig az elhatározás. Ez kulcsfontosságú, hogy saját döntés legyen, ne pedig mások rád gyakorolt nyomásából határozd el magad.

A döntéseid fölött te rendelkezz, ugyanis a saját döntéseink meghozatalára való felhatalmazás érzése értéket tulajdonít egészségügyi döntéseinknek. Bárhogyan is döntesz az egészség mellett, ügyelj arra, hogy az valóban a te döntésed legyen és úgy csináld, ahogyan neked jó.

Technika

Fontos a technika, úgyhogy csináld jól. Miután eldöntötted, hogy egészséges leszel, tudatosan kezd el átformálni az életedet. A kompetencia mindannyiunk számára egy pszichológiai szükséglet. Annak a vágya, hogy képes legyél egy kitűzött cél elérésére, hajtóerő lehet az egészséges életmód elindításában.

Dönthetsz úgy, hogy egy új sportágban fejleszted magad, vagy erősíted az önfegyelmedet. Az egészséges életmód bármely megközelítésén is dolgozol fontos, hogy a technikád fejlesztésére is szánj időt, ugyanis ez segít megőrizni a motivációdat. Minél egészségesebb leszel, annál inkább ragaszkodni fogsz hozzá.

Kapcsolat

Csináld párban. Az, hogy közel érezd magad másokhoz és hogy mások elismerjenek az utadon, létfontosságú az egészségre való motiváltság fenntartásához.

Tanulmányok korábban kimutatták, hogy a fenntartható fejlődést elősegítették a támogató közösségek, például edzéscsoporthoz való tartozás.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a baráti vagy a családi támogatás növelheti a fizikai aktivitást, valamint a gyümölcs és zöldségbevitelt. Ha a barátokkal való edzést választod, megosztod étkezési szokásaidat a családoddal, vagy ha pozitív támogatást keresel, az segíthet megőrizni a motivációt. Szóval a kapcsolatok fontosak lesznek az utad során.

Őszinteség

A legfontosabb, hogy magadnak ne hazudj. Légy őszinte azzal kapcsolatban, amit tettél, amit csinálsz, és hogy mit szeretnél elérni. Egészségünk állapotának valóban van objektív valósága. Az egészséggel kapcsolatos tapasztalatainkat azonban gyakran kitalált történetek vezérlik, amelyeket magunknak mesélünk el. Akár homokba dugjuk a fejünket, akár a balszerencsét okoljuk, hogy igazoljuk tétlenségünket. Bármit mondunk is magunknak, mi vagyunk a saját történetünk szerzői, főszereplői, elbeszélői és olvasói.

Ha őszintén beszélünk tapasztalatainkról, a jelenben tett erőfeszítéseinkről és a jövőre vonatkozó reményeinkről, nagyobb eséllyel ragaszkodunk a feladatainkhoz, amik ránk várnak az egészséges életért.