nemzetkozi konyha illusztracio

Ez a hét szokás a titka a világ legegészségesebben étkező nemzeteinek

A világ összes nemzeti konyhájának alapja, hogy ízletes és tápláló módon szolgálja az emberek egészségét a helyi lehetőségeknek és kultúrának megfelelően. Néha úgy tűnik, ez némelyik országnak jobban megy, mint a többinek, lessük hát el tőlük a legegészségesebb étkezési szokásaikat!


A japán kultúra kisebb adagokat enged

Egy t\u00e1l jap\u00e1n \u00e9tel

Fotó: Unsplash/Kyle Head

A kevesebb étel általában csökkentett kalóriamennyiséget eredményez. Tanulmányok szerint azok, akik nagyobb adagokat fogyasztanak, hajlamosabbak a túlsúly felszedésére. A sok víz és a leveses előétel segíthet abban, hogy elégedettebben álljunk fel az asztaltól, valamint japánban a kevés vöröshús szabályát is betartják, ami szintén hozzájárul az ideális testsúly megtartásához.

Indiában rengeteg fűszert használnak

indian spices

Fotó: Pranjall Kumar/Unsplash

Kurkuma, curry és gyömbér. Ez csupán néhányfajta fűszer, melyeket Indiában előszeretettel használnak. Tele vannak antioxidánsokkal és más, jótékony hatású anyagokkal, valamint egy nagyon pikáns ízt is kölcsönöznek az ételnek, ezért sokan inkább a kisebb fogások mellett döntenek.

Görögország a mediterrán étkezésre esküszik

leafy vegetable dish in blue ceramic bowl


Fotó:Jez Timms/Unsplash

Az ottani ételekről bebizonyították, hogy ténylegesen csökkentik a rák és egyes szívbetegségek kockázatát. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, valamint kevesebb sajt és több tej, kisebb mennyiségű vöröshús és rengeteg hal szerepel az étrendjükben.

Olaszország titka a bor

Egy poh\u00e1rba \u00f6ntik a v\u00f6r\u00f6sbort

Fotó: Unsplash/Terry Vlisidis

Az alkohol bizonyos mennyiségben csökkenti a szívbetegségek kockázatát, de a hangsúly a mértékletességen van. Nőknek naponta egy pohár vörösbor, férfiaknak pedig maximum kettő az ideális, ennél több már károsodást okozhat.

Norvégia mindent erjesztve tesz az asztalra

pickled vegetables

Fotó: Kim Daniels/Unsplash

Ha bizonyos ételeket hosszú ideig vízben vagy sóban, illetve más fűszerekben hagyunk állni, akkor megváltozik a szervezetre gyakorolt hatásuk és az ízük is. Norvégiában erjesztenek zöldségeket, gyümölcsöket, tejet és húst is, mindezek mellett pedig gyakran évekig kezelt, nyers pisztrángot fogyasztanak.

Korea minden fogást összekever

bibimbap

Fotó: Vicky Ng/Unsplash

Az ottani gasztronómia arról híres, hogy a legkülönbözőbb alapanyagokat és ételeket szolgálják fel, sokszor egy fogásként. A különböző ízek és textúrák nem csak egészségesebbé teszik a tányérok tartalmát, hanem érdekesebbé is.

A svédek kenyeret kenyérrel esznek

teljeskiorlesu kenyer szeletelve

Fotó: vwz.photography/Unsplash

Sokan a kenyeret az elhízás kapujának tartják, pedig ez nem minden fajtájára igaz. A Svédországban elterjedt, teljes kiőrlésű rozskenyér egészségesebb, mint a más területeken kapható, tipikus fehér kenyér. Segít, hogy ne szökjön fel a vércukorszintünk, valamint tetemes mennyiségű rostot is tartalmaz.


Nyitókép: Shutterstock
Forrás:
WebMD