Haját mosó np a zuhany alatt

A vízhőmérséklet jelentősen befolyásolhatja a haj egészségét

A hajmosásnál a sampon, a kondicionáló és a hővédő mellett a vízre is érdemes gondolni mint a hajunk egészségéért felelős összetevőre.

A víz hőmérséklete és minősége elég nagy szerepet játszik hajunk és fejbőrünk egészségében. A forró vízzel való hajmosás előnyei közé tartozik például, hogy a magasabb hőmérséklet megnyitja a pórusokat, ami segíti a sampon és más termékek bejutását a fejbőrbe. A forró vízzel történő hajmosás segíthet a szennyeződések és olajok hatékonyabb eltávolításában, mint a hideg víz.

Bár a magasabb hőmérséklet megkönnyíti, hogy a termékek behatoljanak a fejbőrbe, a forró víz megfoszthatja a hajat a természetes olajaitól, ami a haj és a fejbőr kiszáradásához vezethet, valamint irritációt és viszketést okozhat. A fejbőr állapota óriási hatással van a haj növekedésére és egészségére, a száraz, egészségtelen, korpás fejbőr gátolhatja a haj növekedését vagy gyengítheti a hajszálakat. A száraz és viszkető fejbőr mellett a forró vízzel való hajmosás olyan állapotokat is súlyosbíthat, mint a seborrheás dermatitis és az ekcéma.

A forró vizes hajmosás emellett hajunk kinézetét is átalakíthatja, mivel a hajhagymák környezeti és oxidatív károsodásnak vannak kitéve, ami hajhulláshoz vezethet. Utóbbi felgyorsul a sérült hajgyökerek meglazult tartása miatt, ez pedig korai őszüléshez is vezethet.

A hideg vízzel történő hajmosásnak számos előnye mellett néhány jelentős hátránya is van.

Előnyök

  • Megőrzi a természetes olajokat: A forró vízzel ellentétben a hideg víz nem oldja fel a természetes olajokat, ami jótékonyan hat a fej és a haj egészségére és növekedésére. A haj természetes olajainak megőrzése segít korlátozni a szárazságot, viszketést és irritációt.
  • Növeli a haj fényességét: A hideg víz lezárja a fejbőr kutikuláit és pórusait, ami növeli a haj fényét, mivel a pórusok lezárása megtartja a nedvességet.
  • Hozzáadott nedvesség: Mivel a hideg víz képes lezárni a fejbőr pórusait, a haj természetes nedvességtartalma és a hajkondicionálóktól kapott nedvesség is megmarad. Ez azt eredményezi, hogy a haj jobban ki tudja használni a termék előnyeit, így egészségesebbnek és hidratáltabbnak tűnik.
  • Enyhíti a korpásodást: A korpásodás a száraz fejbőr következménye, kezeléséhez pedig nedvességre van szükség. Mivel a hideg vizes hajmosás segít a fejbőrnek megtartani a nedvességet, enyhíti a korpásodást és a vele járó irritációt.
  • Javítja a fejbőr vérkeringését: Bár a hideg vizes hajmosás elsőre kellemetlen érzés lehet, segíthet a fejbőr mély szöveteiben lévő vér gyorsabb keringésében, ez pedig az ideális testhőmérséklet fenntartásában, valamint az optimális egészségben, például az agy, a szív és a test gyógyulási folyamatainak egészségében.

Hátrányok

  • Csökkenti a volument: A felesleges nedvesség hatására a haj laposnak és kevésbé volumenesnek tűnhet. Figyeljünk arra, hogyan reagál a hajunk a hideg vízre, emellett próbáljunk meg nem használni hideg vizet, amikor az időjárás hidegebbé kezd válni, különösen télen.
  • Túlzott nedvesség: Amikor a haj megtartja a nedvességet, túl sok olaj maradhat a fejtetőn, és ettől zsírosnak és laposnak tűnhet.
  • Kellemetlenség érzet: A hideg víz nem olyan kényelmes és pihentető, mint a meleg vagy a langyos víz, és ha még soha nem mostunk hajat hideg vízzel, időbe telik, amíg megszokjuk, és a bőr, a haj és a test egészségére gyakorolt előnyök talán felülmúlják a kellemetlenséget.

Mi a legjobb hőmérséklet a hajmosáshoz?

A legideálisabb, ha langyos vízzel mosunk hajat. Ha a hideg vizes hajmosás előnyeit szeretnénk kihasználni, érdemes a zuhanyzás vége felé áttérni a hideg vízre. A hajmosáshoz körülbelül 38°C-os vizet használjunk, de a nyári hónapokban ez lehet alacsonyabb.

Hogyan hat a vízminőség a hajra?

A kemény víz olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium és a magnézium, amely egyfajta réteget hagyhat a hajon, és ez megnehezíti a nedvesség megtartását, befolyásolja a haj kinézetét és tapintását, és potenciálisan hajtöredezést okozhat, mivel a haj száraz lesz tőle.

Az általában a talajvízben található kemény víz szintén növelheti a hajhullást, laposnak tűnhet a haj, és zavarhatja a hajszínt, ami rézszínűvé váláshoz vezet.

Ha a hajunk szárazabb vagy fénytelenebb a megszokottnál, nagy valószínűséggel kemény vizet használunk. A kemény víz negatív hatását egy zuhanyfejes vízszűrő beszerzésével ellensúlyozhatjuk. A tisztító samponok, a savas öblítők, a hidratáló maszkok és a leave-in kondicionálók szintén segíthetnek az ásványi anyaglerakódások eltávolításában és a szárazság helyreállításában.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock