Top 5 egészséges étel, amiket jó, ha gyakran fogyasztasz
Egyre rohanóbb világunkban nehéz a mindennapokban egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni. Ez a legtöbb esetben az időhiány miatt van, ezért mutatunk öt olyan egészséges ételt, ami elkészítése és beszerzése is pikk-pakk megvan.
Csicseriborsó
Akár konzerv, akár üveg formájában vásároljuk meg, a csicseriborsó egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, ráadásul nagyon egészséges is.
A csicseriborsónak magas a fehérje- és rosttartalma, ami segít abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, míg a rostok hozzájárulnak az egészséges emésztőrendszer fenntartásához. 100 g csicseriborsó már fedezi az ajánlott napi rostbevitel majdnem egyharmadát. A csicseriborsót levesekhez, pörköltekhez és salátákhoz is adhatjuk, de sütőben is megsüthetjük, vagy turmixolhatjuk, hogy humuszt készítsünk belőle.
Lencse
Az előre csomagolt lencsét sokkal könnyebb felhasználni. Ekkor nem kell éjszaka beáztatni, sem hosszasan főzni.
Bármelyik fajtát is vásároljuk - zöld, vörös, Puy vagy barna -, mindegy, hogy konzervdobozban, vagy tasakban van, a lencse hidegen és melegen is fogyasztható, és nagyszerűen kiegészíti az étrendet. 100 grammonként majdnem 9 g fehérjét tartalmaz és a csicseriborsóhoz hasonlóan a lencsének is magas a rosttartalma, ami segít megtartani a jóllakottság érzését.
Pesto
A pesto egy olasz mártás, amelyet hagyományosan fenyőmaggal, bazsalikomlevéllel, zúzott fokhagymával és kemény sajttal készítenek. Általában zöld (bazsalikomos) vagy piros (napon szárított paradicsomos) szószként kapható, de rengeteg változata létezik, például sült pirospaprikás, chilis vagy vegán, így különböző ízeket is kipróbálhatunk.
50 g pesto körülbelül 220 kalóriát tartalmaz, ami nagyrészt a sajt- és fenyőmagtartalomnak köszönhető. Ez technikailag azt jelenti, hogy magas zsírtartalmú termékről van szó, de míg a pesto átlagosan 22 g zsírt tartalmaz 50 g-onként, ebből csak 3 g telített zsír. A többi egészségesebb telítetlen zsírsav, és a pestóban az a nagyszerű, hogy nem kell belőle sok az ételek ízesítéséhez.
Quinoa
A quinoa az amarantfélék családjába tartozó ehető mag. Enyhén diós íze van, és természetesen gluténmentes. Különösen jó fehérje-és rostforrás, így kiváló alternatívája a rizsnek vagy a kuszkusznak. Előfőzve, zacskókban is megvásárolható. A quinoát használhatjuk salátákhoz, fő szénhidrátként egy étkezéshez vagy zab helyett a reggeliben.
Kókusztej
A kókusztej annak ellenére, hogy magas a telített zsírtartalma a benne lévő zsírtípus közepes láncú triglicerid, melyet a szervezet fogyasztáskor gyorsan lebont, és egyenesen a májba juttatja, ahol azonnali energiaforrásként hasznosul. Bár a kókusztej magasabb kalóriatartalmú élelmiszer, ezeket a kalóriákat a szervezet hatékonyabban használja fel, és ennek következtében kisebb valószínűséggel raktározódik el zsírként.