Szerelmespár a konyhában eszik

3 lépés az egészséges párkapcsolat kialakításához

Biztosan te is hallottad már a népszerű mondást miszerint: „Az vagy, amit megeszel”. Ez a párkapcsolatok terén egészen hasonlóan működik, csak inkább így fogalmaznánk: „Annyira egészséges a kapcsolatod, amennyire te is az vagy”.


Hogyan kezeled a stresszes helyzeteket otthon és a munkahelyeden? Könnyen dühös leszel? Dolgozol a kapcsolataid javulásán?

Stresszes helyzetek minden nap előfordulnak. Legyen szó családi problémákról, párkapcsolati problémákról vagy anyagi nehézségekről, a stressz hatással lehet egészségünkre és jólétünkre.

A stressz súlyos mentális és érzelmi problémákat okozhat. Ez hatással lesz kapcsolataidra, ezért tudnod kell, hogyan kezeld magad és a partnered bármilyen helyzetben.

Vállald a felelősséget tetteidért

Amikor rájössz, hogy valamit rosszul csináltál, ismerd be. Nem kell igazolnod magad vagy kifogásokat keresned. Csak ismerd fel a hibádat, és kérj bocsánatot, ha szükséges.

Ez nem könnyű dolog, de ez az egyetlen módja annak, hogy megbocsátást nyerjünk és előrelépjünk. Akár hiszed, akár nem, az emberek értékelik, ha valaki őszintén elismeri a hibáit.

Az egészséges kapcsolat fenntartásának egyik remek módja, ha vállaljuk a felelősséget a tetteinkért a kapcsolatban. Így nem kezdünk bele egy szörnyű körforgásba, amiben ujjal mutogatunk egymásra és csak a másikat hibáztatjuk.

Adj teret a párodnak

A „tér” szót gyakran negatív értelemben használják és így már elveszítette valódi jelentését. Pedig egy kapcsolaton belül szabadságot és függetlenséget jelent, amire mindenkinek szüksége van. Ha teret adsz partnerednek, az azt jelenti, hogy megengeded nekik a függetlenséget, és nem fojtod meg a túlzott ragaszkodásoddal.

Ha teret engedsz a partnerednek, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem beszélgettek egymással. Ez azt jelenti, hogy időt és teret adsz neki és magadnak is, amiben csak saját magatokra tudtok koncentrálni, így egyénileg, önállóan is fejlődhettek, nem csak párként.

Mutass empátiát

Az empátia kulcsfontosságú eleme a másokkal fenntartott kapcsolatainknak. Segít abban is, hogy megértőbbek és együttérzőbbek legyünk, ami egészségesebb kapcsolatokhoz vezethet. Az empátiát nem hamisíthatod vagy kényszerítheted, hanem belülről kell fakadnia.

Az empátia nem csupán egy készség, amelyet használnod kell a másokkal való kommunikáció során. A saját mentális egészségedre is pozitív hatással van. Ez egy tanulható és fejleszthető készség.

Már többszörösen bebizonyosodott, hogy az empátia pozitív hatással van kapcsolatainkra, mind személyes, mind szakmai szempontból. Segít bizalmat építeni, valamint erősíti az érzelmi intelligenciát és produktívabbá tehet.