Egészséges zsírtartalmú ételek

Nem minden zsír hizlal – ezeket eheted bűntudat nélkül

A Harvard Egyetem kutatói meglepő eredményeket találtak a zsírral és a súlygyarapodással kapcsolatban. Kiderült, hogy többről van szó, mint arról, hogy mennyi zsírt eszünk.


Ha az étkezési zsírokról van szó, nem minden fajta egyforma. Egyesek, nevezetesen a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok egészségesebbek a szívnek, mint mások (a telített és a transzzsírok).

Egy tanulmányban a kutatók megállapították, hogy bizonyos zsírtípusok nagyobb valószínűséggel ösztönzik a súlygyarapodást, annak ellenére, hogy minden zsírnak ugyanannyi a kalóriatartalma (grammonként 9 kalória).

Dr. Frank Hu, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének vezetője csapatával több mint 120 000 nő és férfi több mint 20 éves adatait vizsgálta meg, különös tekintettel arra, hogy az emberek által elfogyasztott zsírtípusok változása hogyan befolyásolja a testsúlyukat az életkor előrehaladtával.

Megállapították, hogy amikor az emberek étrendjükben megnövelték a telített és transzzsírokat, nagyobb valószínűséggel híztak, míg a telítetlen zsírok bevitelének növelése nem járt ilyen összefüggéssel, sőt még a fogyással is összefüggött.

Hu egyik magyarázata szerint a különböző típusú zsíroknak eltérő anyagcsere-hatása van a szervezetre. A telített és a transzzsírok a jelek szerint inzulinrezisztenciát váltanak ki, vagyis a sejtek nem úgy szívják fel a glükózt, ahogyan kellene. Ennek eredményeképpen a szervezet növeli az inzulinkibocsátást, amely hormon elősegíti a zsírfelhalmozódást.

A telítetlen zsírokkal kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy több egyszeresen telítetlen zsírsav (MUFA) hozzáadása enyhe súlynövekedést okozott.

Amikor azonban a kutatók az MUFA-k állati eredetű forrásait (mint a vörös hús és a tejtermékek) a növényi eredetűekkel (diófélék és olívaolaj) szemben különválasztották, csak az állati eredetűek növelték a súlyt, míg a növényi eredetűek segítettek a mérleg egyensúlyban tartani.

Ez valószínűleg azért van így, mert a MUFA-k és a telített zsírok általában csomagban vannak az állati eredetű élelmiszerekben, így egészséges és kevésbé egészséges zsírokat is kapunk.

Eközben a többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA) gazdag élelmiszerek, mint a tonhal, a lazac, a dió és a napraforgómag, megakadályozhatják a súlygyarapodást, vagy akár segíthetnek a fogyásban. Hogyan? Úgy tűnik, hogy a PUFA-k elősegítik az inzulinérzékenységet, amely segít a szervezetnek abban, hogy az ételt energiaként használja fel ahelyett, hogy zsírként raktározná el.