Különböző kávéitalok csészékben, kör alakban egymás mellett faasztalon

Ha így fogyasztod a kávét, hízhatsz tőle

Sokak számára a kávé a mindennapi élet része, de bizonyos típusok fogyasztása vagy a kávé étkezés helyettesítésére való használata miatt súlygyarapodás tapasztalható. Mutatjuk a lehetséges okokat, és azt is, hogyan élvezhetjük a kávét egészségesebb módon.


A kávé önmagában nem okoz súlygyarapodást. Egy 2,5 dl-es csésze feketekávé mindössze öt kalóriát tartalmaz, így napi néhány csésze feketekávé fogyasztása minimális kalóriával járul hozzá a teljes energiabevitelhez.

Azonban több oka is van annak, hogy a napi kávézási szokásunk szabotálhatja fogyási törekvéseinket.

1. Cukros kávétípusok

Bár az olyan kávéitalok, mint a frappuccino és a latté finom, bizonyos különleges italok tele vannak kalóriával és hozzáadott cukorral.

A teljes tej, a tejszínhab és az ízesített szirupok sok telített zsírt és hozzáadott cukrot adnak hozzá, így egy átlagos 4-5 dl-es kávéital annyi kalóriát tartalmazhat, hogy egy étkezéssel vetekedhet, bár kevesebb tápanyaggal.

Bár semmi baj nincs azzal, ha alkalmanként valami extra, édes kávéitalt fogyasztunk, a magas kalóriatartalmú kávéital mindennapos rendelése kalóriatöbblethez vezethet.

2. Magas kalóriatartalmú adalékanyagok

A népszerű kávéadalékok, például az ízesített tejszínhabok is magas kalória- és cukortartalmúak lehetnek.
Néhány kanál folyékony tejszín könnyen 100 kalóriát és több teáskanál hozzáadott cukrot adhat a kávéhoz, ami hatással van a vércukorszintre.

A cukros kávéitalok vércukorszint-emelkedéshez és -összeomláshoz vezethetnek, ami utána nagyon éhesnek érezhetjük magunkat. Még az egészséges vagy egészségesebb néven forgalmazott tejszínhabok is elég sok kalóriát tartalmazhatnak. A kókusztejjel készült kollagénes krémek például körülbelül 75 kalóriát tartalmazhatnak kanalanként. Bár ez nem nagy kalóriamennyiség, mégis sokat számíthat annak, aki kalóriadeficitet próbál létrehozni a fogyás elősegítése érdekében.

3. A cukorhelyettesítők befolyásolhatják az étvágyat

Ha mesterséges édesítőszerekkel helyettesítjük a cukrot, az hatással lehet a testsúlyra. Bár a kutatások ellentmondásosak, egyes tanulmányok szerint bizonyos mesterséges édesítőszerek növelhetik a testsúlyt.

Egy 2019-es vizsgálat, amelyben 154 túlsúlyos vagy elhízott személy vett részt, azt találta, hogy azok a résztvevők, akik 12 héten keresztül naponta 1,25-1,75 liter cukrot vagy szacharint tartalmazó italt ittak, meghíztak. Azok a résztvevők, akik aszpartámot, rebA-t (steviát) vagy szukralózt tartalmazó italokat fogyasztottak, nem tapasztaltak súlyváltozást.

A kutatások szerint egyes mesterséges édesítőszerek serkenthetik az étvágyat és növelhetik az energiabevitelt , ami súlygyarapodáshoz vezethet. Emellett a mesterséges édesítőszerek fogyasztását összefüggésbe hozták a sztrók, a szívbetegségek és a teljes halálozás megnövekedett kockázatával.

4. Befolyásolja az alvást

A kávéban található koffein központi idegrendszeri stimuláns, ami azt jelenti, hogy növeli az éberségérzetet. Mivel a kávétól éberebbnek és energikusabbnak érezhetjük magunkat, negatívan befolyásolhatja az alvást. A tanulmányok azt mutatják, hogy a lefekvés előtti órákkal történő kávéfogyasztás az alvás minőségét is befolyásolhatja.

A Journal of Clinical Sleep Medicine című folyóiratban közzétett 2013-as kis tanulmány szerint 400 mg koffein – ami körülbelül négy csésze kávénak felel meg - hat órával lefekvés előtt történő fogyasztása több mint kétszeresére növelte a résztvevők elalvási idejét , és egy órával csökkentette a teljes alvási időt a placebóhoz képest.

A kutatások a rossz alvásminőséget súlygyarapodással, elhízással és más egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe.

5. Étkezés helyettesítésére használjuk

Bár az étkezések kihagyása és helyette kávé fogyasztása fogyókúrának tűnhet, ennek éppen ellenkező hatása lehet.

Egy 2021-es, kilenc tanulmányt vizsgáló áttekintés megállapította, hogy a reggeli kihagyása hetente háromszor vagy annál többször a túlsúly és az elhízás 11%-kal megnövekedett kockázatával járt együtt a reggeli kihagyásához képest, mintha hetente két vagy annál kevesebb napon hagytuk volna ki a reggelit.

Bár nem minden tanulmány ért egyet abban, hogy az étkezések kihagyása a súlygyarapodás kockázati tényezője, a túl hosszú étkezés nélküli idő megnövelheti a következő étkezésnél a túlevés kockázatát, és fokozhatja a szénhidrátban gazdag ételek iránti sóvárgást a nap későbbi szakaszában.


(MBG Food)

Nyitókép: Unsplash