Egy nő törökülésben meditál

Ezek az egészségügyi és wellnesstrendek uralják majd 2023-at

2023-ban az eddig megismert és elterjedt wellnesstrendek mellett új egészségügyi módszerek is nagyon népszerűek lesznek, tehát ideje felzárkózni belőlük. Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhányat, melyeket valószínűleg mindenki ismerni fog idén.


1. Gombák, vagyis az új csodaszerek

Sok kutatást kell még végezni a témakörön belül, de az eddigi eredmények arra utalnak, hogy a különböző gombák hasznosak a stressz csökkentéséhez, fokozzák az immunitást, segítik a relaxációt és enyhítik a kiégés megterhelő érzését is.

Szakértők szerint 2023-ban hatalmas trend alakul ki a gombafogyasztás körül. Ennek oka többek között az, hogy egyre többen ismerik fel a jótékony hatásait, valamint az is, hogy a növényi alapú étrendek egyik elengedhetetlen, húspótló eleme.

2. Képernyőidő lecsökkentése

Felmérések eredményei alátámasztották, hogy az átlagos napi képernyőidő már közel 11 óra, vagyis a napjaink felét majdnem végig a telefonunk nyomkodásával, illetve a televízió vagy a számítógép monitorjának bámulásával töltjük.

Ennek számos egészségtelen hozadéka van. Többek között rontja a szemet, illetve a mentális egészségre is rossz hatással van. Éppen ezekért a következő esztendőben népszerűbbé válhatnak a digitális detox programok, melyeken egy kis elszabadulást nyújthatnak a folyamatos online léttől.

3. A cirkadián ritmus szinkronizálása

A cirkadián ritmus az a belső óra, mely meghatározza, hogy mikor érezzük ébernek, vagy éppen álmosnak magunkat. Az állandó pörgés, az éjszakai ébrenlétek, valamint a digitális eszközök kék fénye ezt a rendszert összezavarja, így az alvás hatásai nem úgy működnek, mint ahogy kellene.

Már 2022-ben is nagyon népszerű volt a nagyobb odafigyelés a cirkadián ritmusra, de ez idén még tovább terjedhet, és egyre többen fektethetnek rá nagyobb hangsúlyt.

4. Edzés az immunitásért és a mentális egészségért

Egy t\u00e1rsas\u00e1g a tengerparton j\u00f3g\u00e1zik

Fotó: Unsplash/Kaylee Garrett

Miért edzenek az emberek? A koronavírus világjárvány sokaknak megtanította, hogy a testmozgás nem csak a testi egészségnek tesz jót, de a mentálisnak is. Egyszerűen jobb lesz tőle a közérzet, így több szempontból is hasznos a mindennapokban. A különböző edzésformák utáni érdeklődés megnőhet a következő hónapokban.

5. Tudatos alkoholfogyasztás

Az utóbbi években lényegesen megváltozott az alkoholhoz való hozzáállás. Statisztikailag egyre kevesebben lesznek alkoholisták, a fiatalok sokkal kevesebbet isznak, a függők pedig nagyobb valószínűséggel döntenek a leszokás mellett. A mértékletesség hasonló módon terjedhet a következő évben, népszerűsítve ezzel az egészséges határok között mozgó, kevésbé káros fogyasztást.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Marie Claire